Varan
Knud Heller

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
25 kr.
Lokalitet
Afholdes på Hovedbiblioteket, Glassalen
Kongensgade 43
4800 Nykøbing F
Arrangører
Målgruppe
Abonnér på kalender

En forskers spændende liv: Fra varaner til lykkepiller v/ forsker Knud Heller

Hør om Knud Hellers spændende forskerliv på en øde ø i det Sydkinesiske Øhav

Knud Heller, biolog dr.scient. og tidligere adfærds- og hjerneforsker ved Københavns Universitet, har i mere end 30 år forsket i hjernefunktion, stress og adfærd med doktordisputats fra 1985.

De første mange år lavede han forsøg med laboratoriemus og fandt frem til koglekirtlens betydning. Kirtlen sidder desværre inde midt i hjernen hos mus og hos mennesker. Derfor er den næsten utilgængelig for nærmere undersøgelser.

Primitive varaner har samme kirtel forbundet til et 3. øje oven på hovedet, hvilket gør adgangen nemmere.Han tog i flere omgange ud til en øde i Det Sydkinesiske Hav og udførte undersøgelser af øens mange varaner. Det gav en hel del eventyrlige oplevelser. Det viser sig, at hjernestoffet serotonin spiller en afgørende rolle. Serotonin er også relevant for depression hos mennesker.

Knud Heller fortæller om forskningen og om de mange dramatiske hændelser på den øde ø.

Om Knud Heller

Knud er født og opvokset i Nykøbing F. Foruden af være forsker, har Knud undervist og været videnskabelig konsulent i projektor om dyrevelfærd, dyreanlæg i zoos og naturbevaring samt sagkyndigt vidne i retssager om overtrædelse af dyreværnsloven (i Danmark og i England). Han har desuden skrevet 60 videnskabelige afhandlinger, er forfatter til bogen ”Stress – det biologiske grundlag” (2003, Akademisk Forlag), haft brevkassen ”Natur og Teknik” i nordiske dagblade, skrevet en stor del af opslagene om adfærd i Den Store Danske Encyklopædi (Gyldendal), skrevet kronikker og været med i diverse TV-optrædener.

Billetter

Billetter koster 25 kr. og er inkl. en tår at drikke. Gratis for unge under 25 og studerende.

 

Materialer

GennemseGennemse
  • Bog

Stress : det biologiske grundlag

Af Knud Erik Heller (2003)
Det biologiske grundlag for stress beskrives, og der redegøres for, hvorfor stress kan være skadevoldende for det mod...
Læs mere