Lektørudtalelse

Forfatter: Thomas Olesen

Kort om bogen

Til den kræsne læser anbefales disse mesterlige digte på rejse gennem verden, tiden og litteraturen

Beskrivelse

Digtsamling med rejsen som tema og princip. Med konstant skiftende former, fra fx figurdigtet til kortere digte, der veksler i energi og rytme. På indholdssiden beskrives en zigzagget geografisk rejse ind og ud af alle slags rum, mellem kultur og natur, der starter lokalt i et rum, som markerer et inde og et ude. Herfra videre ud i verden, rundt omkring i Danmark med bus, tog og fly, videre til Damaskus, Tórshavn, Paris og hjem igen. Der rejses også i tid, gennem erindringer, drømme, fremtid og gennem kunsten og litteraturen, hele tiden med tråde til digtets nu: "Det kan / ikke siges. // Tilstanden / i langsom forandring / er kendt / men det er sjældent / man er den. // Siddende stille / skrivende / mens øjet / bevæges / forbi / ser man / det sker."

Vurdering

Hæsblæsende og sublim! Der er et tilfældighedsprincip på spil, hvilket fører til stor variation i form og indhold, men samtidig er det en styret, stramt kontrolleret proces med fine detaljer i modsætninger, rytmer osv., som kun Peter Laugesen formår det. Det bedste i 2017 (synes denne lektør)

Andre bøger om samme emne

Den ældre digter, som fra sin erfarings udsigtspost skuer ud over sin samtid, skaber et link til digtere som Klaus Høecks - ligeledes forrygende - Legacy. Rejsen som motiv genfindes hos Stig Dalagers Den tynde væg. Døden og undersøgelsen af digteren selv genfindes hos Morten Søndergaard: Døden er en del af mit navn