Salat, bær og frugter samlede hver for sig i skåle

De nye kostråd – hvad skal vi spise?

25.01.21
Vi er startet på et nyt år, og for mange af os er det tid til at tillægge os nye, gode vaner. Hvad med at spise lidt sundere og samtidig gøre en større indsats for klimaet? 

De nye officielle kostråd har til hensigt at gøre det lettere for os danskere at holde en sund vægt, få den rette næring og nedsætte risikoen for forskellige livsstilssygdomme. Og så er der det med klimaet. De nye kostråd sætter nemlig fokus på en planterig kost, der både er godt for din krop og for klimaet. 

De officielle kostråd

•    Spise planterigt, varieret og ikke for meget
•    Spis flere grøntsager og frugter
•    Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
•    Spis med fuldkorn
•    Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
•    Spis mindre af det søde, salte og fede
•    Sluk tørsten i vand
Læs mere om de nye, officielle kostråd her
 

FDBs Madpyramide gennem tiden

Du kender sikkert Madpyramiden, der måske var hængt op i køkkenet i dit barndomshjem eller i madkundskabslokalet på din folkeskole? Siden 1976 har Madpyramiden fungeret som en praktisk vejledning i at sammensætte sin mad efter de aktuelle spiseråd, der har ændret sig lidt gennem tiden. Hvordan så den ud i 1976, 1982 og i 2008?
Læs historien om Madpyramiden her
Se Madpyramiden anno 2021 her

Hvilke retter skal jeg lave?

Har du lyst til kaste dig ud i at leve efter de nye kostråd, og fx lave mad uden en helt masse kød, så kan du finde inspiration i bibliotekets mange grønne kogebøger og ud fra listen under denne artikel. God fornøjelse og bon appétit!

Oprindeligt skrevet af marianne, Aalborg Bibliotekerne.

Materialer
GennemseGennemse
  • Ebog

Vild med vegetar : man må jo gerne spise kød til

Af Louisa Lorang (2011)
Opskrifter på vegetarretter, som kan bruges som et måltid i sig selv eller som tilbehør til kød, fjerkræ eller fisk. ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Flexitarens kogebog : meget grønt, lidt kød

Af Eleonora von Essen (2020)
En flexitar spiser en smule kød en gang imellem, men lever ellers så grønt som muligt. Kogebogen præsenterer en række...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Plantebaseret fars : kødelskerens veganske kogebog

Af Sofie Bild (2019)
Introduktion til det veganske køkken. 36 opskrifter på hverdagsretter, man "normalt" ville tilberede med ha...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Stop spild af mad : en kogebog med mere

(2015)
Ideer, metoder og opskrifter til at udnytte al din mad og undgå madspild
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Mit grønne køkken : mere grønt i hverdagen - helt enkelt

Af Ditte Ingemann (2015)
Kogebog med 80 retter, hvor grøntsagerne har hovedrollen. Der er opskrifter på morgenmad, salater, supper, hovedrette...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Vegansk gastro yoga : gastronomiens møde med den spirituelle praksis

Af Catherine Daverne (2019)
Vegansk kogebog med fokus på madlaving som en afstressende og sanselig oplevelse. Opskrifter inddelt i typer som fx &...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Skøn mad uden kød

(2018)
Grøn kogebog til alle der gerne vil spise lidt mindre kød og have smagsoplevelsen i centrum
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Vegetar : 140 grønne hverdagsopskrifter

Af Ditte Ingemann (2016)
Kogebog med vegetariske opskrifter på hverdagsmad, som henvender sig til både kødspisere, som ønsker at spise mere gr...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Det plantebaserede basiskøkken : 117 nemme opskrifter lavet med uforarbejdede råvarer

Af Maria Rohde Madsen (2019)
Kogebog med 117 basisopskrifter til det veganske køkken, fx mandelsmør, havremælk, grønne deller, brød, pålæg, toppin...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Mit grønne morgenbord : en plantebaseret start på dagen

Af Asta Just Schack (2020)
Opskrifter på plantebaseret morgenmad inddelt i kategorier som f.eks. granola, plantemælk og -yoghurt, smoothies, tri...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Plantemadder : grønne håndmadder, sandwich og burgere

Af Asta Just Schack (2019)
Opskrifter på plantebaseret pålæg. Der indledes med opskrifter på basissmørelser i form af fx pesto, hummus, guacamol...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Holms salater : 91 sprøde salater

Af Claus Julius Holm (2018)
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Vegansk grundkøkken : 140+ opskrifter, tips til food prep, madplaner efter hver sæson

Af Johanne Mosgaard (2020)
Vegansk grundbog for alle, der ønsker enten inspiration til at bringe mere grønt ind i køkkenet eller helt at gå over...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Plantebaseret familiemad : nem vej til et sundt og grønnere liv

Af Stina Dannerfjord, Isabel Christensen (2020)
En introduktion til det at spise mere plantebaseret med fokus på familievenlig mad, som er let at lave i en travl hve...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Planteproteiner : skift kødet ud med grønt

Af Søren Ejlersen, Sanne Holden Venlov, Thomas Hess-Nielsen (2018)
50 opskrifter på grønne hverdagsretter, hvor planteproteinerne spiller hovedrollen. Inddelt i kapitlerne bønner, kikæ...
Læs mere