Laserskærer

Laserskæreren skærer og graver med laserlys i plader til modeller, skiltning og meget mere.

Fablab Guldborgsund har en Universal Laser VLS 6.6 med et stort arbejdsområde på 813 x 457 mm og 60 Watts laserhoved. Laserskæreren er meget versatil og kan skære i mange forskellige materialetyper. Ved hjælp af farvekodning i tegningerne, kan man beslutte om man skærer igennem materialer, eller graverer det. Laserskæreren kan anvendes til vektorgravering, rastergravering og vektorskæring.

Materialer

Der er forskellige typer af materialer tilgængelige til brug i labbets lasermaskine. Vores plader har som standard målene 730 mm x 330 mm i forskellig tykkelse, men det er altid en god ide at måle efter, for eventuelle afvigelser i størrelsen.

Lasermaskinen har en max dybde i skæring på 1/4″ eller 6,35 mm. Derfor kan materialer tykkere end denne størrelse ikke skæres igennem, i alt fald ikke af en omgang, men gravering er selvfølgelig stadig muligt.

Det er ikke tilladt at bruge egne materialer uden at få undersøgt dem først. Der er både fare for brand og farlige kemikalier.

Pristliste for materialer

LASERSKÆRING

PLADEMÅL

TYKKELSE

PRIS pr plade (DKK)

AKRYL PLADER :

 

 

 

Akryl, blandet (klar, grøn, rød, orange, hvid)

Ca. 700 x 330 mm

3 mm

85,00 kr.

Akryl, blandet

Ca. 500 x 300 mm

3 mm

60,00 kr.

HDF PLADER :

     

HDF (sort, brun)

Ca. 730 x 300 mm

3 mm

45,00 kr.

BIRKEFINER PLADER :

 

 

 

Birkefinér

Ca. 730 x 300 mm

3 mm

80,00 kr.

TRÆPAP PLADER :

 

 

 

Træpap

Ca. 730 x 330 mm

3 mm

20,00 kr.

BØLGEPAP :

 

 

 

Bølgepap

Ca. 730 x 330 mm

2 mm

3 mm

4 mm

GRATIS

RESTER I KASSER :

 

 

 

Alle rester af birk, acryl, træpap m.m. i kasserne ved laserskæreren

Ingen ved det J

Alle størrelser

GRATIS

MOSGUMMI (EVA skum) :

     

Mosgummi (forskellige farver)

“A4“ (297 x 210 mm)

2 mm

2,00 kr. (pr ark)

OBS:
1. Alle rester af birk, akryl, træpap m.m. i kasserne ved lasermaskinen er gratis at anvende i lasermaskinen. 

2. Brug bølgepap til at teste dit projekt – det er langt billigere.

3. Tjek tykkelsen af dit materiale, inden du putter det i lasermaskinen. Det kan være lagt på den forkerte hylde.

Materialer betales via Mobilepay i labbet.

Information om materialerne

Bølgepap Til en hurtig prototype er bølgepap et godt valg. Lasermaskinen skærer utroligt hurtigt igennem materialet og resultatet er bemærkelsesværdigt fint, det billige materiale taget i betragtning. Bølgepap findes i:

MDF (Medium Density Fibreboard) Et mørk materiale, der er sammensat af fibre, lim og presset sammen. En grund til at MDF anvendes udbredt, er den helt unikke egenskab, at den bliver ved med at være ”massiv” uanset hvor dybt, man bearbejder den. Man kan fx fræse mønstre ned i overfladen, male den, og derefter vil man ikke kunne se nogen synlige spor fra fræsningen. Således kan man stort set bruge MDF til fremstilling af alle møbler, og hvis man gerne vil have et “råt” udtryk i overfladen. Derved kan man skabe et hvilket som helst ønsket udseende ud af MDF.

Birkefiner Et materiale lavet af sammenklistrede birkeplader, der findes i forskellig tykkelse. Kan lakeres med trælak, bejes og alt andet som man kan finde på med et træmateriale.

Træpap er et kraftigt papirmateriale fremstillet af træfibre. Den flotte lyse farve og ensartede udseende gør det til et flot materiale at skære ud. Da materialet er “støbt” af træfibre er holdbarheden ikke den samme, som ved mere solide materialer.

Acryl – Plastmaterialet Akryl, er en hård plasttype, der er formbar ved mere end 100 °C. Acryl har mange anvendelsesmuligheder, men ridses dog let, så man skal tænke sig om ift. til hvordan man vil bruge det.

Programmer

Man kan anvende gratis software som Inkscape til at designe sine modeller i vektorgrafik, der er den type grafik laserskæreren kan arbejde med. Det er Inkscape vi bruger i labbet, og vi vil derfor anbefale brugere at gøre sig fortrolige med programmet. Alternativt kan anvendes betalingssoftware som Illustrator eller Corel Draw til at tegne modellerne, der derefter kan overføres til emner som træ eller plast.