Hvad er FabLab?

FabLab Guldborgsund er et værksted hvor man deles om maskinerne og hjælper hinanden.

FabLab er forkortelsen for Fabrication Laboratory – eller på dansk fabrikationslaboratorium. Det er et værksted, hvor du ved hjælp af din egen kreativitet og de højteknologiske maskiner, kan omsætte dine ideer til håndgribelige prototyper. Et læringsrum, hvor du har mulighed for at blive klogere på og eksperimentere med ny teknologi, som du ikke har til rådighed i hjemmet.  

I 2020 blev FabLab Guldborgsund certificeret og hører ind under FabLab Nordic.

Teknologien

I FabLab Guldborgsund har du mange forskellige teknologier at gøre brug af. FabLab’et indeholder blandt andet:

  • 3D printere
  • CNC fræser
  • Laserskærer
  • Skæreplotter
  • Storformatsprinter
  • Broderimaskine
  • 3D scanner
  • Symaskiner

Hvem må benytte FabLab’et?

Alle er velkommen i FabLab Guldborgsund – også selvom du ikke har erfaring med teknologierne. Det kræver naturligvis et vist kendskab til teknologien at betjene maskinerne, og det hjælper FabLabteamet dig gerne med i den forstand, at vi meget gerne inspirerer dig og guider dig i brugen af maskinerne, men du skal selv være den drivende kraft i processen.
Hvis det er din første gang, deltag i et af vores introduktionsarrangementer, book en af os til en introduktion med book en fablabster-funktionen her på hjemmesiden, eller kom forbi den første lørdag i måneden fra 10-14 hvor der er betjening.
Dørenen til fablab er åbent når biblioteket er åbent. Nogle maskiner, som 3D printere og folieskæreren står til fri afbenyttelse, imens andre kræver en introduktion og er låst med en kode.
Børn og unge under 13 år skal være ledsaget af en voksen.

Vi er altid interesserede i samarbejdspartnere fra erhvervslivet og uddannelsesinstitutioner. Har du som privatperson et større projekt eller en idé, du gerne vil have realiseret (gerne til gavn for andre), er der også mulighed for at tale om et samarbejde.

FabLab Charter og reglement

Før man kan anvende laboratoriet er det en god ide at have læst FabLab Charter. FabLab Charter beskriver, hvad et FabLab er, og reglerne for brug af et FabLab.

Fablab Guldborgsund har derudover et reglement, der fortæller hvordan vi forventer at brugere opføre sig i laboratoriet

Materialer
I FabLab’et kan du arbejde med alt fra stof og træ til akryl og pap. Vi stiller basale materialer som pap og stof til rådighed, og giver mulighed for at købe materialer som akryl og træ.
Benytter du bannerprinteren, koster det 50 kr. pr. løbende meter for papir og folie og 100 kr. pr. løbende meter for kanvas.
Du kan udelukkende betale med MobilePay i FabLab på nummeret 969669.

Åbningstider

FabLab Guldborgsund har åbent med betjening første lørdag i måneden fra 10-14.
Der er åbent for selvbetjening, når biblioteket er betjent.

Vi holder løbende arrangemneter og introduktionskurser til maskinerne.

Se en oversigt over arrangementer i FabLab og hold dig opdateret her

Derudover har du mulighed for at få en-til-en undervisning af en fra FabLab-teamet med vores Book en fablabster service.

Læs mere om Book en fablabster

Kontakt os

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at sende en mail til fablab@guldborgsund.dk.
FabLab Guldborgsund har også sin egen Facebookgruppe.

Besøg FabLab Guldborgsunds Facebookgruppe

Om FabLab konceptet

Et FabLab er underlagt Fab-charteret, som beskriver ideologien i Fablab-bevægelsen. Vi tager charteret seriøst og forsøger at efterleve det på bedste vis. God FabLab kutyme er blandt andet at dele viden med hinanden, som vi også forventer at du gør til gengæld for gratis adgang til Fablabs maskiner. Det betyder også, at vi alle hjælper hinanden med at passe godt på faciliteterne. Du kan se Fab charteret her