Mad
Mennesker omkring maden
De fire biblioteksformidlere bag arrangementet
De to borde inden der kommer gæster
Mad

Fællesspisning på Hovedbiblioteket - Danmark Spiser Sammen

Fællesspisning, verdensmål, samskabelse og fællesskab

Med ordene fællesspisning, verdensmål, samskabelse og fællesskab som overskrift havde vi i går inviteret 65 gæster til fællesspisning på Hovedbiblioteket lige midt i voksenudlånet, hvor dygtige grundforløbselever fra CELF, under overskriften ”Det bæredygtige måltid”, havde kreeret lækker mad.

De tre langborde blev hurtigt fyldt op med vores glade gæster. På bordene havde vi lagt ”nip nappere”, hvor spørgsmål som ’Hvor ofte afprøve du nye opskrifter i dit køkken’, ’Hvad betyder klimaet og naturen for dig’ og ’Hvad ville for dig være en perfekt dag’ kunne bruges til at få gang i spændende samtaler med folk, man ikke kendte i forvejen.
Der var heldigvis godt gang i snakken rundt om bordene, som spændte over alt fra udveksling af opskrifter med rabarber til historier om, hvordan man i Nørre Alslev står sammen om en fælles juleaften for ensomme.

Vi fik bl.a. også en snak med de to veninder, der ses dagligt, går til svømning sammen og andre ting. Den ene er 96 år og passer selv sin have og dyrker sine egne grønsager. Hun fortalte, at hun tager toppene af sine gulerødder og løg og skærer sine kartofler med spirer i skiver. Sætter dem i vand indenfor og giver dem lidt kærlighed. Når de er klar, graver hun dem ned i haven, og vupti er der nye grønsager – og sådan kører processen. Hun havde dog ikke tænkt over, at hun på den måde handler bæredygtigt, og at hendes hjemmedyrkede grønsager er økologiske.

Måske du også allerede selv gør ting, som spiller ind i FNs verdensmål – eller også kan du måske hurtigt ændre små vaner i hverdagen, så du støtter op om en bedre klimavenlig verden.

Samskabelsesprojekt

Anledningen til arrangementet var bibliotekernes landsdækkende kampagne ”UGE 17 - Bibliotekernes Verdensmålsuge” og den landsdækkende kampagne ”Danmark spiser sammen”, der har fokus på bekæmpelse af ensomhed og dannelse af nye fællesskaber.

Arrangementet var et samarbejde mellem CELF, Europe-Direct og Bibliotek & Borgerservice.

Opskrifterne fra CELF kan du snart se her på siden, hvis du selv skulle have lyst til at gå i gang hjemme i køkkenet.

Tusind tak til alle for at bidrage til en helt fantastisk aften. 

TV-M på besøg

TV-M, den lokale TV-station, besøgte os i løbet af aftenen. 7:16 min. inde i indslaget, kan du se optagelsen fra vores spændende aften.