Peter-Clement anmelder de nominerede til Blixenprisens Årets talent
Peter-Clement anmelder de nominerede til Blixenprisens Årets talent

Fredagsanbefaling af Blixenprisens nominerede

24.05.19
Fredag aften finder Blixenprisen sted - Peter-Clement har anmeldt de nominerede til årets talent

I anledning af at vores bibliotekar Peter-Clement har siddet i juryen for årets talent til Blixenprisen, der bliver uddelt i aften, anbefaler han de tre bøger, der er nominerede til prisen som årets talent.

Det er tre udgivelser, der kommer fra den yngste litteratur. Det er eksperimenterende bøger. Og det er bøger, der på hver deres måde peger på nogle strømninger i ny dansk litteratur. Og så er det med stor sandsynlighed forfatterskaber vi ser begyndelsen på, og som vi kommer til at følge i mange, mange år. Og det er jo helt eksplosivt at tænke på.

"Knoglemarv lavendel" af BMS

BMS’ digtsamling "Knoglemarv lavendel" er en messende sang fra et poetisk fabeldyr, en trestemmig digterkrop der taler (føler man) hviskende og sværmerisk ind over, ved siden af og til hinanden i digte, remser og dagbogsagtige tekster, der kredser omkring de samme (natur)elementer med fokus på rytme og cirkulære bevægelser.

I modsætning til romanen eller novellen som har en mere stabil form er "Knoglemarv lavendel" et værk, der virker åbent og i proces. Man har en fornemmelse af, at teksten er i gang med at forme sig, når man læser. Det skaber en spændende dynamik, hvor man hele tiden er i dialog med værket. Nogle spørgsmål bliver ved med at runge længe efter, man har læst digtene. Hvem taler nu, hvor taler de fra?

"Knoglemarv lavendel" er en interessant undersøgelse af, hvad det kollektive kan. Legen med det performative (værket fungerer også virkelig godt læst op!), det hemmelige, private, kitchede og teenagedagbogsformen bliver prøvet af på en ny måde, fordi der netop ikke sidder én afsender bagved. Og så viser "Knoglemarv lavendel" os, at en bog kan være så meget andet, end hvad de traditionelle genrer rummer.

Bestil den her

"June" af Pernille Abd-El Dayem

Den lyriske roman "June" er en smuk, stilsikker fortælling om længsel, efter veninden, efter moderen, efter onklen, efter jegets eget sted i verden. Jeget virker hvileløst og søgende men med et særligt blik for det at være menneske af kød og blod og lader sig let rive med af stemninger, mennesker og situationer.

Jeg elsker beskrivelserne af karakteren Z, beundret, eksotisk, besværlig og fri. Det fine portræt af onklen, misbrugeren, drømmeren og Junes sjæleven. Og det komplicerede mor/datterforhold, afstanden og nærheden, længslen og klaustrofobien.

Når jeg læser "June" føles det som én lang og lydefri bevægelse, hvor man glider sammen med June gennem hendes barndom i typebyen og ferien sydpå. Hendes registrerende blik på verden er både skarpt og tåget. Sætningerne flyder præcist med smukke og særegne billeder og er altid hypersensitive overfor lige nøjagtig det punkt, hvor der er mest intensitet, stopper der og dirrer i luften som små eksplosioner, som det f.eks. kommer til udtryk i billedet med det strømmende blod fra en kos mule.

Bestil den her

"Uddrag uden titel" af Sigurd Buch Kristensen

"Uddrag uden titel" er en bog man læser åndeløst og opmærksomt. Det skarpt skårede værk handler om en relation, der går i stykker måske pga. det stressede præstationssamfund, vi lever i, og som mange har så svært ved at leve op til.

"Uddrag uden titel" føles på en gang hård og blid. Brutal og lindrende. Hård fordi man hele tiden bliver konfronteret med virkeligheden - der er ingen steder, man kan flygte hen. Fra første side fornemmer man, at det her ender galt, og resten af bogen er på en måde gennemsyret af denne fornemmelse.

Men bogen er også lindrende læsning, fordi den er fortalt med et følelsesmæssigt intelligent blik, der analyserende men kærligt tager sig af sine karakterer og aldrig bliver sentimentalt men levende og præcist beskriver f.eks. begæret, de grundlæggende værdier i et parforhold, stoltheden over at kunne et håndværk, en lejlighed man kommer ind i for første gang, hvor hvert eneste hjørne og krummelure er som en lille skat.

Bestil bogen her

Om Blixenprisen

Blixenprisen er den samlede danske bogbranches hyldest til litteraturen og alle dem, der skaber den. Fra forfattere og oversættere til litteraturformidlere og forlagsredaktører.

Læs mere om Blixenprisen og se alle de nominerede

Flere fredagsanbefalinger?

Vil du have flere fredagsanbefalinger? Så kan du finde en hel masse forskellige på vores Facebookside

Se flere fredagsanbefalinger

Materialer
Reservér
  • Bog

June : roman

Af Pernille Abd-el Dayem (2018)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Uddrag uden titel : roman

Af Sigurd Buch Kristensen (2018)
Læs mere