Hviderusland
Hviderusland

Litteratur om Hviderusland

26.08.20
Rystelser går igennem Hviderusland i disse dage. Genvalget af præsident Alexander Lukasjenko har åbnet for en række protester. Var der tale om valgfusk?

I sidste uge blev præsident Alexander Lukasjenko, også kaldt "Europas sidste diktator" erklæret vinder af det hviderussiske valg og går nu ind i sin 6. valgperiode. 
Der kom lykønskninger fra Ruslands præsident Putin, mens det har skabt forargelse og optøjer blandt befolkningen. Og i går trak den første hviderussiske topdiplomat sig. Det var ambassadørern i Slovakiet, Igor Lesjtjenja, der i søndags fortalte om sin sympati for demonstranterne og sin beslutning om at trække sig. Nu frygter Lesjtjenja for sit eget liv. Ifølge ham er den eneste mulige løsning et nyvalg, men dette er Lukasjenko langt fra instillet på. 

Hviderusland i litteraturen 
Hviderusland har en voldsom historie i baggagen. Landet har både oplevet Første Verdenskrig,  Oktoberrevolution, borgerkrig, Anden Verdenskrig samt Tjernobyl-ulykken, som gik værst ud over hviderusserne.  
Landet var en del af "Den Store Udregning" og hungersnøden under Stalin. Katatroferne er med andre ord regnet ned over Hviderusland. Og nu står de på en brudflade. Om Rusland griber ind er stadig uvist. Og de konsekvenser det vil have frygter mange.
Men måske vi kan finde svar i litteraturen.. Herunder følger en række bøger, som omhandler et land, der har set mere død og ødelæggelse end de fleste.  

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Bøn for Tjernobyl

Af Svetlana Aleksijevitj (f. 1948) (2018)
Forfatteren har i løbet af tre år gennemført hundredvis af interviews med mennesker, der har oplevet Tjernobylkatastr...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Grænsen

Af Ivan Jacobsen (f. 1943) (2012)
Gennem helsides fotos og kortfattet faktuel tekst beskrives grænsen og grænseområdet mellem Danmark og Tyskland
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Tjernobyl : den ufortalte historie

Af Adam Higginbotham (2019)
Historien om atomkatastrofen i Tjernobyl. På baggrund af interviews, breve, uudgivne memoirer og dokumenter fra nylig...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Den usynlige Ivan Isaenko

Af Scott Stambach (2017)
Den multihandicappede Ivan Isaenko er vokset op på Mosyr Hospital for Alvorligt Syge Børn i Hviderusland. Ivans dage ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Gennem et koldt land

Af Jáchym Topol (2018)
En samling unge forsøger atrevitalisere byen Theresiensstadt. De får bygget et underholdningscentrum op, til at suge ...
Læs mere