Pige ser i bog hvor magisk lys skinder ud

Magisk realisme: en ny måde at se verden på

20.06.23
Du kender måske allerede den følelse, du får, når du åbner en god bog for at få lidt magi ind i hverdagen?

Magisk realisme er en genre, der elsker at udviske linjerne mellem den virkelige verden og den magiske. Kulturformidler Regitze Raben Andersen fra Brønderslev Bibliotek giver her et bud på, hvilke bøger du skal give dig i kast med, hvis du også elsker det finurlige univers.   

Magisk realisme har længe eksisteret i litteraturen, men har haft en særlig stor fremgang de seneste år. Genren forveksles ofte med fantasy – men det er faktisk to vidt forskellige genre: ”Magisk realisme foregår i den verden, vi kender. Det er ikke her, at hovedpersonen skal besejre dragen, der truer med at brænde troldmandsskolen ned. I stedet får vi et lille glimt af magi i en realistisk verden, som karaktererne pludselig skal til at håndtere som et virkeligt problem. Den realistiske tilgang er også det, der gør genren så spændende. Det føles meget som at læse et moderne eventyr,” siger Regitze.  

Et godt sted at starte 

Måske er du ikke så hjemmevant inden for magisk realisme, og måske har du mest lyst til bare at snuse til genren. Så vil jeg anbefale Den ensomme bodybuilder (2021) af Yukiko Motoya. Hun har skrevet en tankevækkende række noveller, hvor du bl.a. kan møde navngiveren til bogen: En kvinde, der i forsøget på at genvinde sin mands opmærksomhed, begynder at træne. Men hvor meget skal man ligne en bodybuilder, før ens mand bider mærke i det? Motoya har sammenstrikket en fin samling af noveller, der alle tager udgangspunkt i relaterbare dilemmaer og afvikles med et drys magi.  

Du kan også prøve at kaste dig over T. J. Klunes Under den hviskende dør (2022). Her følger vi den kyniske og travle advokat Wallace Price. Han er faktisk så travl en mand, at han ikke har tid, den dag døden banker på hans dør. Døden kan jo godt se, at en mand som Wallace skal have lidt lang snor, så han giver ham lige en uges tid til at affinde sig med situationen. Her får Wallace endelig mulighed for at reflektere over det liv, han har levet. T. J. Klune er ved at blive en af de helt store navne indenfor magisk realisme, og Under den hviskende dør er både fyldt med humor og følelse, så den er svær at lægge fra sig.   

En god klassiker 

Som alle genrer har magiske realisme også sine helt store klassikere. Og du kan altså ikke sige magisk realisme uden at nævne den japanske forfatter Haruki Murakami. I Kafka på stranden (2002) befinder vi os i Japan, hvor den 15-årige Kafka, der i et forsøg på at flygte fra en hård opvækst, flytter ud til en ø. På den samme ø bor den ældre Nakata, der som ung mistede sin hukommelse. Kafka og Nakatas liv skal vise sig at flette sig sammen på mystisk vis.  

Murakamis værker spiller ikke kun en central rolle inden for magisk realisme, men har også haft en stor betydning for den store bølge af japansk litteratur, vi ser i dag. Kafka på stranden kan varmt anbefales, hvis man er til historier med varme og finurlige karakterer. 

Pi’s Liv (2001) af Yann Martel lyder måske bekendt, da den blev filmatiseret i 2012. Pi’s familie bor i Indien og ejer deres egen zoologiske have. Da Pi er 16 år, beslutter familien sig for at rykke teltpælene op og flytte deres zoologiske have til Canada. På sejlturen løber de dog ind i et stormvejr, hvor Pi og et par af de eksotiske dyr er de eneste overlevende. Nu må Pi finde ud af, hvordan man overlever på åbent hav, når man er alene med vilde rovdyr. En spændende læseoplevelse, der udforsker, hvor langt et menneske vil gå for at overleve.  

Hverdagsmagi til de yngre 

Magisk realisme kommer i alle størrelser. Til de 10-13-årige vil jeg anbefale Natblomst (2021) af Cecilie Eken. Efter Mias forældre er blevet skilt, og hun er startet på en ny skole, er hendes liv vendt på hovedet. Da det hele bliver for meget, søger Mia tilflugt i en have, der viser sig at have sin egen historie at fortælle.  

Er du 10-12 år, kan du give dig i kast med Den dag skyggen med den høje hat... (2013) af Bent Haller. Båndet mellem Jorge og hans bedstefar er utrolig stærkt. Bedstefar forsikrer da også Jorge om, at han aldrig vil dø, selvom hans liv synger på sidste vers. Derfor tror Jorge heller ikke på det, den dag bedstefar er væk – for bedstefar holdt jo altid sit ord. En rørende fortælling om sorg fortalt i børnehøjde.  

Flere gode læseoplevelser? 

De gode læseoplevelser er aldrig længere væk end dit lokale bibliotek. Hvis du også er helt bidt af magisk realisme, kan vi altid hive flere boganbefalinger ud af ærmet, når du besøger os. Her kan vi også hjælpe dig med at bestille titlerne hjem. Og så kan du selvfølgelig også finde mange af bøgerne som lyd- eller e-bog på eReolen.  

 

Tekst af Regitze Raben Andersen, Brønderslev Bibliotek 

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Den ensomme bodybuilder

Af Yukiko Motoya (f. 1979) (2021)
Skøn samling med surrealistiske noveller om ægteskab, køn, kærlighed, relationer og fremmedgørelse. For læsere af nov...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Under den hviskende dør

Af T. J. Klune (2022)
Wallace Price finder pludselig ud af, at han er død. Det har han alt for travlt til at ville acceptere. Men mødet med...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Kafka på stranden

Af Haruki Murakami (2012)
I nutidens Japan forenes to skæbner tilfældigt: den unge Kafka Tamura, en intellektuel, der føler sig hjemme i et bib...
Læs mere
Cecilie Eken: Natblomst
GennemseGennemse
  • Bog

Natblomst

Af Cecilie Eken (2021)
Mia er vred og ensom efter forældrenes skilsmisse og flytning til en ny skole. En aften gemmer hun sig i den overgroe...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Den dag skyggen med den høje hat -

Af Bent Haller (2013)
Jorge er en dreng, der holder meget af sin bedstefar. Selvom han er syg, lover bedstefar Jorge, at han ikke dør. Et o...
Læs mere