Uhyggelig tåget skov

Tør du? Uhyggelige noveller og romaner

21.10.21
Det er ikke altid, du skal snuppe en krimi, hvis du er ude efter en omgang uhygge. Her kommer tre (u)lækre eksempler fra romanernes og novellernes verden.

Hvad lurer i dybet?

Charlotte Weitzes samling ”Det hvide kvarter” (2011) byder på mange pletskudsnoveller. Nogle af dem gåsehudsfremkaldende.  

Tag f.eks. novellen ’Fisken’, hvori der spilles på alle uhyggetangenter, imens to søskende ror ud på en sø i jagten på en sagnomspunden fisk. Som du nok har regnet ud, spiller handlingen på den velkendte betragtning, at faren lurer i dybet. I ’Fisken’ har vi endda at gøre med en sø, hvilket gør uhyggen endnu mere klæbende, end hvis havet havde været i spil. For en sø kan være bundløs. En sø kan du ikke se ret langt ned i. Forfatteren lader gerne virkelighed og myte gro ind over hinanden, således også i ’Fisken’. 

Kontrol

”Vi er fem” af Matias Faldbakken udkom sidste år på dansk. Lige siden har den hjemsøgt mig! 

I en bygd nord for Oslo bor Tormod. Her har han bygget et hus til sin familie, hvis femte, fuldendende medlem er hunden Snusken. Men Snusken forsvinder … En sørgende og søgende Tormod bruger nu mere og mere tid i sit værksted. 

En dag sker der noget med en klump dynamisk ler iblandet en mængde euforiserende stoffer tilsat wifistråling. Nu rejser sig en skabning, der stjæler hud og hår fra de skrækslagne mennesker i den lille bygd. Lerskabningen er ulækker og utilregnelig, men mest skræmmende er det, hvad man kan komme til at skabe med teknologi, og hvad det kan gøre ved mennesker at miste kontrollen. 

Mørkekammeret - hvem tør gå derind?

Amélie Nothombs lille roman ”Blåskæg” (2014) er en psykologisk gyser, der udspiller sig mellem to mennesker i en form for kammerspil. 

Den unge, smukke Saturnine lejer sig ind på et værelse i Paris hos en mægtig adelsmand. Om manden siger man, at han har fået sine tidligere kvindelige logerende til at forsvinde. Saturnine må til bunds i denne sag! Hun mener ikke, at hun kan narres, og hun tænker heroisk, at hun redder andre kvinder fra en fatal skæbne ved at være logerende hos uhyret. Men er han nu også et uhyre? 

”Blåskæg” har en historisk rygrad i det halsbrækkende, franske folkeeventyr om den titelgivende mand. En mand, der siges at have dræbt sine hustruer, fordi de trodsede hans formaninger og gik ind i et hemmeligt kammer. 

 

Alle tre titler er tilgængelige på eReolen.dk som e- og/eller lydbøger. 

 

Skrevet af litteraturformidler Mai Villadsen Ruby, Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne.

Oprindeligt skrevet af Faaborg Midtfyn Bibliotekerne.

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Det hvide kvarter : fortællinger

Af Charlotte Weitze (2011)
Fortællinger fra et attraktivt villakvarter, hvor der bag de pæne facader gemmer sig noget foruroligende og uforudsig...
Læs mere