Carla Olson Have Harmony vol. 2
Carla Olson Have Harmony, will travel vol. 2

Carla Olson på farten igen

26.08.20
Texaneren tilbyder en ny samling dejlige americana-duetter

Af: Steffen Kronborg
 

I 2013 udsendte den texanske musiker Carla Olson en duet-cd med titlen Have harmony, will travel, vol. 1. Jeg skrev om udgivelsen i en artikel til Bibzoom, hvor jeg ud over at udtrykke begejstring over indholdet på pladen også luftede et fromt håb om, at der efter en vol. 1 ville følge en vol. 2. Og minsandten – i foråret 2020 var Have harmony, will travel, vol. 2 på gaden, og cd'en er i skrivende stund allerede at finde på en række danske biblioteker. Man plejer at sige, at den, der venter på noget godt, ikke venter forgæves, og det gælder også i dette tilfælde. Hvis man skulle pege på en svaghed ved den nye udgivelse, måtte det være, at cd'en ud over en række nyindspillede duetter også indeholder 3-4 numre, som allerede tidligere har været udsendt på plade, og som må forventes at være kendt (og ejet) af Carla Olsons store fanskare. Kvalitetsmæssigt er der dog ikke noget i vejen med de tidligere udsendte numre, så i stedet for at ærgre sig over et par dubletter i samlingen er det langt mere oplagt at glæde sig over Carla Olsons formidable talent for – endnu en gang – både at finde gode sange og gode musikere til sine nyindspilninger af glemte perler fra musikhistorien.

Der er ikke noget mærkeligt i, at den 68-årige guitarist fra Texas gang på gang får det bedste frem i de musikkollegaer, hun får til at hjælpe sig på sine indspilninger. Gennem en lang karriere som guitarist, sanger, sangskriver og producer har Carla Olson været i kontakt med Gud og hvermand på den amerikanske musikscene, ikke mindst musikfolk inden for bl.a. country-rock, blues-rock og andre grene af den musikform, man med et meget løst defineret begreb betegner Americana. Hun kender og har arbejdet med et stort antal glimrende musikere i løbet af karrieren, og derfor var der masser af rocklegender og fremtrædende musikudøvere med på hendes første duet-udspil, ligesom der er det på den nye duet-cd. Carla Olson er sine venners ven, så når hun spørger, er der ikke mange, som takker nej. Og dem, der bliver spurgt, vil gerne yde deres ypperste i samarbejdet.

Lidt namedropping

Et af navnene på den nye cd er Timothy B. Schmit, som har en fortid i grupper som Poco og Eagles, og som stadig er aktiv på countryrock-fronten. Schmit medvirker på sangen ”A child's claim to fame” fra en af de første udgivelser med gruppen Buffalo Springfield, der var en direkte forløber for bl.a. Poco – så derfor er det naturligt, at musikerne på nummeret ud over det gamle Poco-medlem Timothy B. Schmit også tæller Poco-guitaristen Rusty Young. Det hele hænger smukt sammen. Også sangeren Terry Reid er et garvet navn på musikscenen, især den britiske, og Reid har spillet sammen med en lang række af de største rocknavne: Rolling Stones, Cream, Jethro Tull, Fleetwood Mac, osv. Desuden er Reids sange blevet indspillet af en endnu længere række af musikalske stjernenavne. Terry Reids duetsang med Carla Olson på sangen ”Scarlet ribbons” hører dog efter min mening langt fra til cd'ens højdepunkter, så hans medvirken på duet-cd'en skyldes nok snarere hans tidligere meritter i karrieren end hans aktuelle vokale formåen.

Højdepunkter er til gengæld de to sange, der har sangskriveren Pat Robinson som medforfatter. Og hvem er så Pat Robinson? Jo, han spillede sammen med John York og Gene Clark (fra The Byrds) i gruppen CRY, som i 1980'erne indspillede en stribe dejlige sange, der siden kun i særdeles begrænset omfang er dukket op på diverse udgivelser – ofte udgivelser tilskrevet The Byrds! Pat Robinsons sange rummer alle country-rockens bedste kvaliteter og bliver naturligvis ikke dårligere af at blive sunget og spillet af Carla Olson & Co. En af musikerne på sangen ”Haunting me” er guitaristen Stephen McCarthy, som ud over at være Carla Olsons gode ven også har en glorværdig fortid i gruppen The Long Ryders. McCarthy har fået æren af at indlede Carla Olsons nye cd, og det gør han med en duet i sangen ”Timber, I'm falling in love” – et nummer-ét hit i 1989 for countrysangeren Patti Loveless. En født klassiker i denne lytters ører.

Genhør med Herman's Hermits

Når ovenstående korte gennemgang af nogle af numrene på Carla Olsons nye cd mest af alt har karakter af en kraftig omgang namedropping, er det ikke noget tilfælde, men derimod en næsten uundgåelig konsekvens af Carla Olsons omfattende bekendtskabskreds, samt af hele konceptet bag hendes (indtil videre) to duet-cd'er. Jeg skal her undlade at nævne flere musikere fra Have harmony, will travel, vol. 2 – bortset fra et enkelt navn, der virkede lige så overraskende i sammenhængen for mig, som de øvrige navne var til at forudsige. På det gamle Searchers-hit ”Goodbye my love” har Carla Olson nemlig fået den tidligere leder af og forsanger i gruppen Herman's Hermits (kan I huske dem?), Peter Noone, til at stå for det vokale arbejde – og det gør han selvfølgelig ganske udmærket. Der er jo en årsag til, at Herman's Hermits var så populære i 1960'erne, som de var, ligesom der er en årsag til, at Carla Olson har inviteret Noone til at deltage i sit duet-projekt. Der er altså ingen grund til ikke at stifte bekendtskab med Carla Olsons nye duet-cd, så meget desto mere, som lytteren ved gennemlytningen af cd'en ud over et genhør med Olsons dynamiske og kraftfulde stemmepragt får noget, der ligner en stribe punktnedslag på et halvt århundredes musikhistorie i tilgift. For en ynder af melodisk, guitarbaseret rockmusik (med adskillige indlagte 12-strengede guitarer!) er der i hvert fald ikke noget at betænke sig på. Lad der ikke gå syv år igen, inden Carla Olson udsender 3. del af Have harmony, will travel.

Lån Carla Olsons Vol. 2 fra dit nærmeste bibliotek

Oprindeligt skrevet af Bibzoom.