Klik her for at læse artiklen Flittig trommeslager i topklasse

Flittig trommeslager i topklasse

14.09.20
Alex Riel runder 80 år i dag

I dag runder en musiker af særlig kaliber og betydning et skarpt hjørne, nemlig trommeslageren Alex Riel, født den 13. september 1940 i København. Riel er en kreatør og elegantier bag et trommesæt, hvilket mange gennem årtier har nydt godt af.

Signaturen her erindrer derfor tydeligt mødet med Alex Riel og blev indrømmet lettere starstrucked, da jeg i 2019 fik chancen for at blive fotograferet sammen med denne gentleman, der tilhører verdenseliten inden for sit fag.

Det skete under receptionen for Mona Larsens biografi ‘Magi i luften’ i Jazzcup, hvor Alex Riel demonstrerede sin musikalske lydhørhed og teknik tilsat et medrivende swing, da han akkompagnerede Mona Larsen sekunderet af pianisten Thomas Clausen og Thomas Ovesen på bas.

Riel har siden starten af 1960’erne indspillet og spillet med et utal af navne inden for jazz, rock og øvrige genrer: Bill Evans, NHØP, Ben Webster, Dexter Gordon, Wild Bill Davidson, Eddie ‘Lockjaw’ Davis, Ray Brown, Thad Jones, Monica Zetterlund, Svend Asmussen, Savage Rose, Sebastian samt ikke så få andre. Flere af de nævnte optrådte han jævnligt med som del af det internationalt berømmede husorkester, der holdt til i det legendariske Montmartre i København på adressen i St. Regnegade.

I senere tid har også Lasse & Mathilde nydt godt af hans virtuose kunnen. Riel er desuden et behageligt gemyt altid god for en anekdote eller to. Hvis det kan gøre det. Her i 2020 er der desuden stadig liv i fusionsorkesteret Santa Cruz, etableret i begyndelsen af 80’erne. Ud over Riel består kvintetten af Poul Halberg, Hans Ulrik, Frans Bak og Bo Stief, et line up der vil noget.

Ligeledes bør også samarbejdet med Alex Riels gudsøn, trommeslageren Stefan Pasborg, nævnes. Siden midten af nullerne har de to instrumentkolleger boltret sig i et mildest talt mangfoldigt univers af stilarter ledsaget af diverse gæster heriblandt Palle Mikkelborg, Annisette, Carsten Dahl og Niclas Knudsen.

Så skal det jo ej glemmes, at Alex Riel, der er uddannet frisør, og i 1965 blev kåret som årets jazzmusiker, har begået mindst et dusin udspil i eget navn fra 1994 og fremefter. Disse albums tæller højt anerkendte notabiliteter som eksempelvis Jesper Lundgaard, Jerry Bergonzi, Michael Brecker, Eddie Gomez, Mike Stern, Niels Lan Doky, Harry Sweets Edison og Charlie Mariano.

Stort tillykke med den runde dag til Alex Riel, der kan se tilbage på en næsten 60 år lang og unik karriere på såvel den danske og udenlandske musikscene. Det er jo ej at kimse ad og fejres nok med en trommehvirvel eller to i det nordsjællandske. Derudover tildeles han nok en god portion fortjent hæder og opmærksomhed i de trykte, sociale som elektroniske medier - det skulle da bare mangle.

Oprindeligt skrevet af Bibzoom.