Pia Park foran børnevalgplakater
Pia Park foran stemmeboksen

Børnevalg 2021

28.10.21
I dag den 28. oktober starter børnevalget på landets biblioteker med 11 kandidater kendt fra litteraturens verden

Hvem skal vinde valget? Skal det være Ternet ninja med mærkesagen ”Ja til sværd og koldskål til alle”? Sally fra Sallys Far med ”Nej til pinlige forældre? Måske Naja Münster med ”Ja til pranks”? Eller Minimunds altfavnende ”Ja til at være den man er”?

Igen i år inviterer landets biblioteker til Børnevalg og på Guldborgsund-bibliotekerne dækker vi naturligvis igen valget med de 11 kandidaters valgplakater, der pryder alle seks biblioteker.

Stem fra den 28. oktober til 16. november

Børnevalg 2021 løber af stablen fra torsdag den 28. oktober og frem til den helt store valgdag – for de voksne – tirsdag den 16. november.

Kandidaterne er:

 • Lasse Leif - Ja til at bestemme
 • Karen - Ja til at være stor, når man er lille
 • Anker - Nej til at have travlt
 • Hanne Hundige - Ja til at prinsesser må bande
 • Minimund - Ja til at være den man er
 • Naja Münster - Ja til pranks
 • Sally - Nej til pinlige forældre
 • Axel - Ja til at følge sine drømme
 • Ruth med bindestreg Viola - Nej til at sidde stille
 • Skammerens datter - Ja til ærlighed
 • Ternet ninja - Ja til sværd og koldskål til alle

Børnevalget skal styrke børnenes forståelse for demokratiet

Børnevalget er sat i verden for at styrke børnenes forståelse for og lyst til at deltage i demokratiet og de kan under hele børnebogsfigurernes valgkampagne gå til stemmeboksene på børnebiblioteket og vælge, hvem de synes, der skal vinde årets Børnevalg.

”At vi skaber børnevalg, handler om at skabe demokratisk dannelse også for de helt små. I en kommunal valgkamp er det oplagt at bruge figurer, børnene kender fra deres bøger til at formidle det der med valg til dem. Bibliotekernes væsentligste opgave er at understøtte demokratiet gennem debat og adgang til litteratur og viden. Det gælder også for børn, og børnevalget er en fantastisk måde at få afmystificeret på for de mindste” siger direktør i Danmarks Biblioteksforening, Michel Steen-Hansen.

En landsdækkende succes

Det er 3. gang der afholdes børnevalg på bibliotekerne. Ved børnevalget i 2017 deltog over 15.000 børn, og her vandt Villads fra Valby en overbevisende sejr med hele 4260 personlige stemmer på valgsproget om ”Ja til slik”.

I 2019 vandt Carla og ”Vildheks” ved valget, hvor flere end 17.000 børn og størstedelen af landets kommuner deltog. Også her på Guldborgsund-bibliotekerne blev Vildheksen den helt store stemmesluger med ”Ja til at passe på naturen”.  

Et samarbejde med Danmarks Biblioteksforening

Børnevalg 2021 er igen arrangeret af Ballerup Bibliotekerne og Danmarks Biblioteksforening i samarbejde med landets øvrige biblioteker.

”Børnevalget læner sig op ad de samme præmisser for valget som for de voksne, og børnene får en stemmeseddel med de børnelitterære kandidater, som er præsenteret ved flotte valgplakater og slogans. Som ved andre valg skal vores små mennesker efter grundig overvejelse ind i stemmeboksen og afgive deres stemme. Valget bliver afgjort ved flertalsvalg akkurat som ved andre valg. Børnevalget er en øvelse i demokratiet og en indsigt i folkestyret, men det er også en oplagt formidlingsform henvendt til børn, for vi inddrager legen og børneperspektivet. Vi er vilde med at arbejde med litteratur, børn og demokrati, og Børnevalget er den fulde pakke. Vi skaber livsduelige mennesker”, siger Betina Falsing, børnekoordinator på Ballerup Bibliotekerne.

På Guldborgsund-bibliotekerne ser vi frem til at få besøg af en masse læseglade og valg-nysgerrige børn, og vil frem til kommunalvalget sætte alle sejl til for at give vores yngste borgere en smagsprøve på det der valg, som alle voksne nu for alvor begynder at tale om.

Kig forbi med børnene og lad dem stemme

”Alle børn er hjertelig velkommen til at komme forbi og stemme i hele perioden – også daginstitutioner og skoleelever skal være så velkommen til at kigge forbi, så landets små borgere kan gøre deres samfundsmæssige pligt for at sikre, at demokratiet sker fyldest”, lyder det fra biblioteksformidler Pia Gunilla Park fra Guldborgsund-bibliotekerne.