Verdensmål 1
Lena med verdensmål 1

Verdensmål 1: Afskaf fattigdom

16.01.23
Første verdensmål handler om at afskaffe fattigdom

Hvad er verdensmål 1?

Det første af de 17 verdensmål handler om at afskaffe fattigdom. I praksis betyder det, at alle mennesker skal have mindst 1,90 dollars om dagen at leve for. Omregnet svarer det til ca. 13 kr. pr. dag. Samtidig skal andelen af fattige mennesker, som har lidt mere end 1,90 dollars om dagen, men stadig kæmper med at få mad på bordet og rent tøj på deres børn, halveres. Heldigvis er fattigdommen på verdensplan raslet ned gennem den seneste generation. I 1990 levede godt hver tredje person på jorden i ekstrem fattigdom – i 2019 var det faldet til hver tiende. Det svarer til omkring 730 millioner mennesker. 

Da verden lukkede ned under coronapandemien, steg den globale ekstreme fattigdom igen med cirka 97 millioner personer, hvilket næsten skruer kampen mod fattigdom tilbage til år 2017. Omvendt kan fortsat økonomisk udvikling, udviklingshjælp og sociale sikkerhedsnet være med til at give de fattigste en vej ud af fattigdommen.

Danske børn i fattigdom er næsten fordoblet på 20 år. Selvom der næsten ikke findes ekstrem fattigdom i Danmark, så findes der relativ fattigdom. Relativ fattigdom måles ud fra den nationale fattigdomsgrænse, som er den mindste indkomst, man kan leve et værdigt liv for i Danmark. I 2020 var der 241.700 danskere i relativ fattigdom, hvilket er et fald på 8.000 fra året før. I Danmark er der særligt fokus på fattigdom blandt børn, og det vurderes, at cirka 56.500 børn levede under den nationale fattigdomsgrænse i 2020 – et lille fald i forhold til 2019, men næsten en fordobling siden 2001.
(Kilde: Rapporten ”på vej mod verdensmålene” s. 4 og 5. Rapporten er lavet af Verdens Bedste Nyheder for 2030-panelet med støtte fra Tietgenfonden, Spar Nord Fonden, Realdania, Lundbeckfonden og Industriens Fond).
 
Fattigdom gør børn udsatte, fordi de ikke er i nærheden af det, som mange andre børn tager for givet. Det kan være alt fra julehygge til sommerferier eller endda at få madpakker med i skole sidst på måneden. Fattigdom sætter negative spor gennem livet. Børnene trives dårligere, isolerer sig, trækker sig fra sociale relationer, klarer sig dårligere i voksenlivet, får kortere eller ingen uddannelse og får flere sundhedsproblemer.

Hvordan kan du hjælpe i arbejdet om at mindske fattigdom i Danmark?

Udover at melde dig som frivillig i en af de lokalafdelinger, der arbejder for at bekæmpe fattigdom i dit lokalområde, er der også andre muligheder for at gøre noget på egen hånd.
Du kan f.eks.:

  • Købe Hus Forbi, da det giver indtægter til de hjemløse
  • Købe tøj og andre varer i forretninger, der giver en del af deres overskud til velgørende formål
  • Stille dine aflagte ting og tøj ved de ”byttecentraler” på genbrugsstationer
  • Købe fairtrade produkter for at støtte bæredygtige handelssystemer, der sikrer, at de ansatte bliver lønnet ordentligt
  • Dele dine kompetencer med dem, der har brug hjælp, f.eks. gennem lektiecafé på biblioteket i Nykøbing
  • Donere tøj og legesager til organisationer, der støtter udsatte familier i Danmark
  • Sponsorere et barn i Den tredje Verden, så han/hun får adgang til mad, uddannelse og sundhed
  • Donere penge til organisationer, der bekæmper fattigdom i verden

Hvem arbejder for at mindske fattigdom i Danmark?

Red Barnet er et godt eksempel på en af de større organisationer, der arbejder for at mindske fattigdom blandt børn i Danmark. De har mere end 2000 frivillige, der er organiseret i 60 forskellige lokalforeninger rundt omkring i Danmark. I lokalforeningerne stabler frivillige tilbud til udsatte familier på benene. Der er fx familie-oplevelses-klubber for familier, der har det svært, og som mangler netværk og mangler muligheder for at opleve noget.
Det er ture, hvor familierne kan mødes og få mulighed for at danne gode relationer, så de kan hjælpe hinanden og få nogle gode oplevelser sammen. Der bliver arrangeret sommerlejr, ligesom de frivillige hjælper udsatte familier med at finde ud af, hvad der er af tilbud om hjælp lige præcis i deres område. 

Der er også mulighed for at søge om tilskud til fritidsaktiviteter til børnene, enten til kontingent eller til køb af udstyr, eller det kan være, at de frivillige hjælper med at køre til og fra fodbold, og bliver på sidelinjen under kampen, hvis forældrene ikke har mulighed for det – enten fordi de ikke har en bil, eller ikke har kræfterne til det. Læs mere om Red Barnet.

Et andet godt eksempel på en stor organisation, der arbejder for at mindske fattigdom i Danmark, er Dansk Røde Kors. Dansk Røde Kors har omkring 35.000 frivillige i deres 204 lokale afdelinger rundt omkring i Danmark. 

De lokale afdelinger gør en medmenneskelig forskel med udgangspunkt i de lokale behov. F.eks. Røde Kors Parat, der er et netværk af hjælpere, som står klar med praktisk hjælp til udsatte og sårbare borgere i en akut situation.
De træder til her og nu, når der er brug for dem til en kortere og tidsbegrænset opgave. Det kan være akut, når et hospitalsophold slutter, når man skal i karantæne pga. corona eller over en periode med sygdom eller genoptræning.
Et andet eksempel er julehjælp eller økonomisk støtte til fritidsaktiviteter. Læs mere om hvordan Røde Kors kan hjælpe.

 

Tak til verdensmålene.dk og Verdens Bedste Nyheder for lån af indhold.