verdensmål 12
Verdensmål 12, Line

Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion

20.03.23
Verdensmål 12 handler om at få skære ned for overforbruget og sikre at ressourcerne bliver genanvendt.

Hvad handler verdensmål 12 om?

I dag forbruger især de rige lande for meget og for uholdbart. En tredjedel af verdens mad bliver smidt ud, og der bliver drevet rovdrift på naturressourcer af alle slags. Verdensmål 12 handler ikke om, at vi skal vende tilbage til stenalderen og helt droppe rejser og lækker mad. Men vi skal fordele forbruget mere ligeligt mellem landene. Og så skal alle verdens lande blive bedre til at genanvende ressourcer, undgå ressourcespild og gøre forbruget mere bæredygtigt.

En del af Verdensmål 12 handler også om at reducere affaldsmængderne, og at skadelige kemikalier fra produktion af ting som mobiltelefoner, biler, tøj og køleskabe skal udskiftes med mindre skadelige stoffer, som ikke udledes direkte i miljøet.

Hvad kan du gøre selv?

  • Tag genbrugsposer eller indkøbsnet med i supermarkedet
  • Gem ikke på gammelt tøj, du ikke bruger. Giv det væk eller lær hvordan du sy det om
  • Køb dit ”nye” tøj i landets mange genbrugsbutikker 
  • Reparer dine ting i stedet for at smide dem ud. 
  • Drik postevand fra en genopfyldelig flaske, i stedet for flaskevand. Det er billigere for dig og bedre for miljøet 
  • Spis mindre kød. Der bruges flere ressourcer på at producere animalske end vegetabilske fødevarer 
  • Alt for meget mad smides ud allerede i forretningerne. Støt forretninger, der sælger madvarer, der er tæt på sidste salgsdato, men fortsat er gode
  • Tag ansvar, hvis du handler på nettet. Køb kun hos firmaer, der bruger bæredygtige metoder i deres produktion og lever op til fairtrade-principper om ordentlige vilkår for ansatte
  • Kig efter fairtrade mærket

Verdensmål 12 i dansk kontekst

Danskerne er globale storforbrugere. I Danmark er vi langt fremme i forhold til at udvikle teknologier, som kan gøre produktion og forbrug mere bæredygtigt. Samtidig ligger vi helt i top over de lande, der forbruger allermest – hvis hele verdens befolkning levede som danskerne, så skulle vi bruge fire jordkloder for at dække forbruget! Vi er blandt andet storforbrugere af mad, tøj og elektronik. Man kan derfor sige, at vi i Danmark har et stort potentiale for bæredygtigt forbrug, som vi skal se at få indfriet.

På nogle områder er vi allerede godt på vej. Blandt andet har vi et meget effektivt genbrugssystem for flasker og dåser, der alene i 2020 indsamlede 1,7 mia. stykker emballage. Og i etageboliger er madspild faldet med 24 procent pr. person siden 2011. Generelt er danskere, der bor i lejlighed, blevet betydeligt bedre til at genanvende affald. Det betyder, at en mindre andel af affaldet ender som restaffald, der køres til forbrænding. Desværre er den samlede affaldsmængde samtidig stigende, så det samlede antal tons affald, der ender med at blive brændt, er nogenlunde uændret siden 2015.
 

 

Tak til Verdens Bedste Nyheder og verdensmålene.dk for lån af indhold.