Vildheksen blev vinderen af Børnevalget 2019
Vildheksen blev vinderen af Børnevalget 2019
88 kommuner over hele landet deltog i børnevalget
88 kommuner over hele landet deltog i børnevalget

Vildheksen Clara vandt Børnevalget 2019

07.06.19
Siden Folketingsvalget blev udskrevet, har børn over hele landet kunne stemme på deres yndlingsfigur

Med 4.491 stemmer blev det forfatter Lene Kaaberbøls karakter, vildheksen Clara, der løb med sejren i Børnevalg 2019 på landets biblioteker.

Også lokal sejrsherre

Også lokalt blev det vildheksen, der løb med sejren med et overbevisende flertal. Ud af de 207 stemmer på Guldborgsunds biblioteker, gik de 63 til Clara.

Sallys far med "Ja til bandeord" og Gamerz med deres "Nej til mindre skærmtid" fik lige mange stemmer, men måtte altså se sig slået af vildheksen. 

Spekulationer om klimadagsorden

Om Claras valgslogan "Ja til at passe på naturen" var udslagsgivende for sejren, må stå hen i det uvisse, men nogle kunne sikkert spejle de voksnes klimadagsorden.

Børn over hele landet har afleveret 17.092 og stemmeslugerne blev foruden Clara fra Vildheks, Antboy og Nomerne.

Børnevalg i hele landet

Bibliotekerne har brugt hele folketingsvalgkampen på at arrangere børnevalg i hele landet, og har påtaget sig opgaven med at lære børn om, hvad demokrati er med udgangspunkt i kandidater fra børnenes egne bøger.

88 kommuner har deltaget i børnevalget, som sluttede samtidig med afholdelsen af folketingsvalget 2019.

Børnevalget er børnenes mulighed for at smage på, hvad demokrati og folkeafstemninger går ud på. De har nemlig haft mulighed for at gå til valg på børnebiblioteket og vælge deres favoritkandidat blandt 11 kendte og populære børnebøger.

Interesse for børnevalget i Japan

"Biblioteket er om noget institutionen, der udtrykker det mangfoldige demokrati. Derfor er det også naturligt, at vi afholder børnevalg, det er en skøn måde at arbejde med formidling af både litteratur og demokrati på. Og jeg tror, børnene får en større forståelse for de voksnes diskussioner, når de selv deltager i et valg. Og faktisk når vi rigtig langt ud denne gang, da vi netop er blevet kontaktet af folk fra Japan, som gerne vil høre mere om ideen og tankerne bag børnevalget, fordi de har problemet med lav valgdeltagelse hos dem", siger Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening i anledning af børnevalget.

Idé fra Ballerup Bibliotekerne

Ideen til Børnevalget opstod for nogle år siden på Ballerup Bibliotekerne, og projektleder Camilla Duvald har nu været med til at afholde tre børnevalg.

"Det er fantastisk at se hvordan både børn og voksne har taget ideen om børnevalg til sig. Vi startede i det små, men med dette valgs 88 kommuner som har afholdt børnevalg kan vi vist roligt konstatere, at børnevalget på Danmarks biblioteker er kommet for at blive".

Materialer
Kasper Hoff: Gamer 4ever
Reservér
  • Bog

Gamer 4ever

Af Kasper Hoff (2016)
Læs mere
Reservér
  • Billedbog

Trikozappen

Af Jan Kjær (f. 1971) (2016)
Læs mere
Reservér
  • Billedbog

Sallys far bander (- ad helvede til)

Af Thomas Brunstrøm, Thorbjørn Christoffersen (2017)
Læs mere
Kaspar Munk, Poul Berg, Bo hr. Hansen, Adam Wallensten: Vildheks
Reservér
  • Dvd

Vildheks

Af Kaspar Munk, Poul Berg, Bo hr. Hansen, Adam Wallensten (2019)
Læs mere
Lene Kaaberbøl: Vildheks. Bind 1, Ildprøven
Reservér
  • Bog

Vildheks. Bind 1, Ildprøven

Af Lene Kaaberbøl (2018)
Læs mere