Mand ser tv med udvalg af film på skærmen

10 Filmatiserede bøger

13.01.22
Læs bogen, se filmen... eller omvendt

Dokk1s filmentusiastiske bibliotekar anbefaler 10 titler, der er værd både at læse og se.

Ser du månen, Daniel

Islamisk Stats kidnapning og gidseltagelse af danske Daniel Rye, hans kamp for at holde fast i sin menneskelighed og hans families kamp for at få ham befriet, er udgangspunktet for Ser du månen, Daniel. Først i Puk Damsgårds biografi fra 2015 og i 2019 Niels Arden Oplevs film.

Kvinden der forsvandt

Gillian Flynns Kvinden der forsvandt (2013) om det toksiske ægteskab mellem Amy og Nick. Bogen blev filmatiser som en mørk thriller af David Fincher i 2015

Lykke-Per

Henrik Pontoppidans klassiker Lykke-Per (1898-1904), en udviklingsroman om Pers livslange jagt på lykken. Bille August tog fat på romanen i 2018, hvor den udkom både som film og tv-serie.

Undtagelsen

Christian Jungersens Undtagelsen (2004) om menneskelig ondskab både på internationalt plan og mellem kollegaer. En svær historie at filmatisere, men Jesper W. Nielsen prøvede (med en vis succes) i 2020

Ud og stjæle heste

Norske Per Pettersons stærke Ud og stjæle heste (2004) om Trond, der ser tilbage på den sommer alt ændre sig og konsekvenserne af at blive svigtet af den man ellers beundring og stoler fuldstændigt på. Hans Petter Moland filmatiseret på smukkeste vis bogen 2019.

Rum / Room

Emma Donoghues Rum (2011) om 5-årige Jack der holdes fanget i et lille rum, sammen med sin mor. En historie om moderkærlighed og menneskelig udholdenhed. Bogen blev filmatiseret af Lenny Abrahamson i 2015, med stærke skuespilpræsentation af Brie Larson og Jacob Tremblay

Orlando: en biografi / Orlando

Virginia Woolfs Orlando: en biografi (1928) er blevet en feministisk klassiker. Historien om Orlando der bliver født som adelsmanden ved Elizabeth I’s hof og senere skifter køn, lever i århundreder og møder nøglepersonerne i engelsk historie. En næsten umulig historie at filmatisere, men Sally Potter gjorde det i 1992, med Tilda Swinton i den altdominerende hovedrolle.

DVD via Bibliotek.dk

Pagten: mit venskab med Karen Blixen / Pagten

Thorkild Bjørnvigs biografi om hans venskab med Karen Blixen Pagten (1974), om en platonisk kærlighed mellem to store kunster, der løfter dem til nye højder og kommer med stærke personlige omkostninger for dem begge. Bille August filmatiserer den med stor succes i 2021

Den sande historie om Kelly-banden / True history of the Kelly gang

Australske Peter Careys romanbiografi Den sande historie om Kelly-banden (2002), om det korte, blodige og voldsomme liv Ned Kelly (1855-1880) levede. Justin Kurzel genfortolker bogen på film i en postmoderne og fragmentere fortællestil.

Pigebørn / Little women

Louisa May Alcotts klassiker Pigebørn (1876) er blevet filmatiseret flere gange. I 2019 kom Greta Grewigs version. Hun fortager spændende valg med sin version af historien, som kan retfærdiggøre behovet for endnu en filmatisering. Især Saoirse Ronan som Jo og Florence Pugh som Amy, står stærkt i denne udgave.