Rafiki

5 underholdende ungdomsfilm

06.10.21
Ungdomsfilm er en helt speciel filmgenre, som nogle måske synes har et meget smalt publikum. Men en god ungdomsfilm kan ses bredt, og kan samtidig lære dig en masse om dagens ungdom.

Filmhistorisk set er ungdomsfilm en forholdsvis ny genre, i hvert fald de film som tager ungdommen alvorligt. I ”gamle dage” var film med unge ofte fyldt med strengt løftede pegefingre, med moraler som ”gør endelig ikke som disse utilpassede unge”, og ”uha, hun drak en øl, så nu går det galt”. Hvis man holdt sig på dydens smalle sti, skulle det nok gå alt sammen.

I nyere tid, fra 70’erne og frem, begyndte ungdomsfilm at ændre karakter. De var stadig problemfyldte, med handlinger omkring seksualitet, narkotika, alkohol, mobning osv, alle mulige emner der altid har optaget unge mennesker, men som nu blev beskrevet med hjerte og smerte, hvor unge blev portrætteret som ægte mennesker, på godt og ondt.

Man kan med en vis ret sige at unge mennesker har det specielt hårdt, da de er midt i den vanskelige overgangfase fra barn til voksen, med et enormt tankemylder til følge. Hvem er jeg? Hvad skal jeg blive til? Hvordan, hvorfor, hvorhen? En gnavende frygt for fremtiden melder sig, hvor alverdens ulykker vælter ned over vores jord, krig, terror, miljøkatastrofer og andet godt. Nutidens unge har meget at tænke over.

Her er en lille buket af fine ungdomsfilm du kan se på Filmstriben, bibliotekernes digitale filmplatform. De er et bevis på at ungdomsfilm er aktuelle i alle lande, da her er bidrag fra Kenya, Tyskland, Frankrig, USA…. og Danmark. Disse film er kun en enkelt håndfuld af de mange fine ungdomsfilm du kan finde på Filmstriben. God fornøjelse.

 

Rafiki

På trods af deres forskelle og den politiske rivalisering mellem deres familier, bliver Kena og Ziki tætte venner, som støtter hinanden i at jagte deres drømme. Da kærligheden blomstrer mellem dem, bliver de nødt til at vælge mellem kærlighed og sikkerhed i et væld af snæversynet sladder, lokalpolitik og et spirende voksenliv.

Kenyansk film, som var med i sidekonkurrencen Un Certain Regard på Cannes Film Festival, og også deltog i den internationale konkurrence ved filmfestivalen i Göteborg.

Se filmen ”Rafiki” online på Filmstriben

Kærlighed ved første slag

Arnaud fatter intet som helst, da han lægges ned under en kampøvelse af en pige. Men Madeleine er ikke en hvilken som helst pige. Hun træner hårdt for at være klar til en nært forestående dommedag. Arnaud fascineres af den indelukkede pige, som tager på militær træningslejr.

Selvom emnet umiddelbart lyder alvorligt, er filmen en fin (drama)komedie, med gode præstationer fra de unge skuespillere.

Se filmen “Kærlighed ved første slag” online på Filmstriben

About a girl

Tyske Charleen er teenager. Hun ser lidt mørkt på livet og en dag beslutter hun sig for at begå selvmord. Hun overlever. For at undgå at blive indlagt går Charleen med til at indgå i et forløb med en psykolog. Det bliver starten på et nyt og mere lyst kapitel i Charleens liv.

Selvmord er et dystert emne for en komedie, men filmen handler netop om alt det ved livet der ikke gør livet så mørkt. Filmens titel er for øvrigt taget fra en sang af Nirvana.

Se filmen ”About a girl” online på Filmstriben

Mid90s

Stevie er en 13-årig dreng i 1990’ernes Los Angeles. Her bor han sammen med sin mor og storebror i et hjem præget af moderens mørke fortid og storebrorens voldelige opførsel overfor Stevie. En sommer åbner der sig en ny verden for Steve, da han møder en gruppe skatere, som han hurtigt begynder at se op til med stor beundring. Stevie vil gøre alt for at blive optaget i vennegruppen og det bliver starten på en sommer fyldt med nye venskaber, fjender og oplevelser. Kort sagt en sommer Stevie aldrig vil glemme!

Den kendte skuespiller Jonah Hill har både skrevet og instrueret ”Mid90s”, som fik mange roser for sit dybfølte og ærlige portræt af storbyens ungdom.

Se filmen ”Mid90s” online på Filmstriben

Har du set Alice

Socialrealistisk dansk ungdomsfilm om den sekstenårige Alice, der er stukket af hjemmefra. Da nogle kammerater, hun har boet sammen med, anholdes for hashhandel, opsøger hun Døgnkontakten, et værested for unge hjemløse på Nørrebro. Her slutter hun venskab med tre andre asociale unge, der trods forskellig baggrund alle er endt i kriminalitet. Kan de hjælpe hverandre til at komme ud af deres situation?

Denne danske ungdomsfilm har i år 40 år på bagen, men er stadig seværdig. Det er et Danmark uden mobiltelefoner, computere og anden elektronik, der er dagligdag i dag. Dengang var det meget lettere at blive væk.

Se filmen ”Har du set Alice” online på Filmstriben

Tags
Materialer
GennemseGennemse
  • Film (net)

Rafiki

Af Christopher Wessels, Wanuri Kahiu, Jenna Bass (2020)
Kena og Ziki er to unge kenyanske kvinder, der tiltrækkes af hinanden og indleder et hemmeligt kærlighedsforhold. Der...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Film (net)

Kærlighed ved første slag

Af David Cailley, Thomas Cailley, Claude Le Pape (2016)
Arnaud fatter intet som helst, da han lægges ned under en kampøvelse af en pige. Men Madeleine er ikke en hvilken som...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Film (net)

About a girl

Af Daniel Schönauer, Mark Monheim, Martin Rehbock (2018)
Charleen er teenager. Hun ser lidt mørkt på livet og en dag beslutter hun sig for at begå selvmord. Hun overlever. Fo...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Film (net)

Mid90s

Af Jonah Hill, Christopher Blauvelt (2020)
Stevie er en ensom 13-årig dreng, der en sommer kommer ind i en skaterklike med ældre drenge. Stevie er klart den yng...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Film (net)

Har du set Alice

Af Dan Laustsen, Mogens Kløvedal, Brita Wielopolska (2021)
Alice, Berit, Carl og David er alle stukket af hjemmefra med hver deres problemer, men mødes i et venskab i Døgnkonta...
Læs mere