Fodbold designet med det danske flag

Fodbold på film

21.06.21
Fodr fodboldfeberen med Filmstriben!

Vi guider til de stærkeste film om fodbold, der alle kan ses ganske gratis fra sofaen.

For mange af os, der går op i fodbold, handler det om mere end sport. Fodbold er af enorm kulturel betydning i især Storbritannien, hvor det lokale fodboldhold gerne symboliserer håb og tilhør for især arbejder- og middelklassen.

I Skandinavien fylder fodbold også meget i kulturen. Der vil være mange danskere, der mærker nationalfølelsen blomstre, når man mindes om det danske herrelandsholds triumf ved EM i 1992.

 
På Filmstriben er der især to film, der dykker ned i EM-sejren:

  • Dokumentarfilmen – og det var Danmark er en veltilrettelagt og underholdende film, der dykker ned i et udsnit af landsholdets historie, og kulminerer med miraklet i 1992.
  • Kasper Barfoeds fiktionaliserede fortælling Sommeren ’92 er en fin og underholdende fortælling, der især fokuserer på daværende landstræner Richard Møller-Nielsens arbejde op mod EM-slutrunden. Han spilles i øvrigt af Ulrich Thomsen.

Eric Cantona

Én ting er holdene som kollektiver, men af og til byder fodbolden også på enkelte figurer der transcenderer deres hold, og bliver til nærmest mytiske figurer. Sådan én er Eric Cantona, der i 90erne var superstjernen for det engelske mesterhold Manchester United, og efter den aktive fodboldkarriere sluttede, har han etableret sig som skuespiller.

I Looking for Eric spiller han sig selv, som en imaginær livsmentor for et engelsk postbud, hvis hverdag er ved at ramle omkring ham. Et drama med et snert af socialrealisme, der i sidste ende er både underfundigt og rørende. 

Next goal wins

Nogle steder er fodbolden af enorm social betydning. Den fremragende dokumentarfilm Next Goal Wins fortæller historien om landsholdet fra øriget Amerikansk Samoa, der oven på et knusende nederlag på hele 31-0 til Australien i 2001 må igennem en sej kamp for at genopbygge et hold, og ikke mindst, moralen. Den kan ikke anbefales nok – selv til de, der ikke i udgangspunktet har nogen interesse for fodbold.