Fastelavnsbolle-forkælelse

10.02.23
Ingen grund til ballade! Tiden er kommet til mundvandsfremkaldende fastelavnsboller.

Fastelavnsboller har udviklet sig til et kæmpehit, og bagerbutikkerne er tit de rene opvisninger i farverige fristelser i denne tid.

En fastelavnsbolle er heller ikke bare en fastelavnsbolle - de kan varieres på utallige måder. Og opskrifter kan du finde på biblioteket eller hjemmefra.

Semlor, lemoncurd, marcipan, kanelfløde

Hvad med fx den svenske variant semlor med hjemmelavet marcipan? Eller vandbakkelser med lemoncurd, vaniljeskum og marcipanlåg?

Begge slags er der opskrift på i artiklen "Boller op, boller ned". Den kan du bestille og få sendt direkte til din mailbox. Dit bibliotekslogin giver nemlig adgang til artikler fra masser af tidsskrifter via Digital Artikelservice. Prøv bare at søge på "fastelavnsboller" i søgefeltet i toppen af siden her.

Det kan også være du har lyst til wienerdejsboller med æblekompot og kanelfløde - eller klassiske fastelavnsboller med et twist i form af solbærremonce. Dem og mange flere kan du finde i artiklen "Klædt på til fest".

Instagram-hits og Bagedyst-boller

Er du mere til bøger, kan du i Instagrammeren Frederikke Wærens bog Sweet Baking Moments finde nyfortolkninger af fastelavnsboller som fx Choux au craquelin eller Norske skoleboller med creme og kokos.

Farverige Micki Cheng - kendt fra Bagedysten - har også kastet sig over fastelavnsboller i Din bedste bagebog - med remonce og syltetøj er fastelavnsbollerne blandt hans evige favoritter.

Skal du have børn med i køkkenet, finder du klassiske fastelavnsboller i Katrine Klinkens Børnenes bagebog. I bogen er også et fint faktaafsnit om grundlæggende bageteknikker: Sådan gør du.

I Bag med de mindste har Mette Oxen Nonbo lavet en opskrift på fastelavnsboller med tegninger, så alle kan være med til at læse ord og billeder, mens der bages.

Så er det bare at gå i gang med de festlige kager. I år falder fastelavn på den 19. februar. Mums. Og rigtig god fornøjelse!

af Karin Husted Larsen og Anya Poulsen

Oprindeligt skrevet af Redaktionen, Køge Bibliotekerne.

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Sweet baking moments : snegle, snurrer og andet bagværk fra @frederikkewaerens

Af Frederikke Wærens (2020)
Nyfortolkede snurrer med cookiedej og dessertpizza med skumfiduser. Du kan næsten mærke duften af de varme kanelsnegl...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Bag med de mindste

Af Mette Oxenbøll Nonbo (2015)
Billedkogebog med indbydende opskrifter på både brød og kager. Tegningerne viser tydeligt og enkelt både ingredienser...
Læs mere
Micki Cheng: Din bedste bagebog : Mickis favoritter, festlig fødselsdag, hyggeligt julebag, geniale skolekager, trin-for-trin-guide
GennemseGennemse
  • Bog

Din bedste bagebog : Mickis favoritter, festlig fødselsdag, hyggeligt julebag, geniale skolekager, trin-for-trin-guide

Af Micki Cheng (2022)
Farverig bagebog med velkendte favoritter, som pølsehorn, pandekagekage og drømmekage. Skal du bage til fødselsdag, k...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Børnenes bagebog

Af Katrine Klinken (2015)
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Søde skat : danske kager og desserter vi kender og elsker

Af Marie Holm (2021)
Opskrifter på de bedste danske klassikere fra kagebordet samt tips til hemmelige ingredienser, der gør desserterne mi...
Læs mere
Annemette Voss: Kagekarma
GennemseGennemse
  • Bog

Kagekarma

Af Annemette Voss (2015)
100 opskrifter på kager og andre søde sager fra den tidligere Bagedyst-vinder Annemette Voss - med tips og tricks til...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Meyers kager

Af Claus Meyer (2011)
Opskrifter fra Meyers eget kageværksted og om kagebagningens råvarer, redskaber og grundprincipper
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Politikens store bagebog

Af Anne Majgaard (2004)
Læs mere