Susanne anbefaler Sume og grønlandsk musik

Susanne anbefaler grønlandsk musik

07.04.23
Susanne slår et slag for grønlandsk musik med denne fredagsanbefaling

Som en udløber af Lytteklubben om nordisk musik, som blev afholdt på Nordisk dag, den 23. marts 2023, så vil jeg slå et slag for den grønlandske musik. 

Sume - lyden af en revolution

Først og fremmest vil jeg på det varmeste anbefale dokumentaren "Sume - lyden af en revolution". Den fortæller historien om Grønlands første rockband. I 1970'erne sætter et ungt, politisk rockband ord på grønlændernes vlængsel efter frihed og medbestemmelse, og snart er landet i gang med sit første store opgør med kolonimagten Danmark. Og med sin selvforståelse. 

Dokumentaren kan du se på Filmstriben på dette link: https://fjernleje.filmstriben.dk/film/9000001445/sume---lyden-af-en-revo...

Der er ganske mange gode grønlandske musikere og bands, som dog ikke altid er at finde på de danske biblioteker. Soundtrack'et fra filmen kan lånes her:

 

Katassinnaanngisaq

Prøv at lytte til forsangeren fra bandet "Nanook", Frederik Elsner, som har udgivet et soloalbum, hvor han kalder sig "F". Albummet hedder "Katassinaanngisaq" og kan lånes her:

Inuunerup oqarfigaanga: Livet skal leves på ny

Rasmus Lyberths nyeste album "Inuunerup oqarfigaanga: Livet skal leves på ny" er et andet godt bud på en dygtig grønlandsk sanger. Her med et album der indeholder nogle ret gode og lidt jazz'ede numre:

Nive

Sidste anbefaling af Nive Nielsen, som bruger kunstnernavnet "Nive" og spiller med bandet "the Deer Children". Jge kan anbefale albummet "Feet first", hvor hun synger på både engelsk og grønlandsk. Det er ganske forskellige numre med et væld af forskellige instrumenter. Nibe Nielsen fik kronprinsparrets stjernedryspris i 2012. Se albummet her: