Portræt af Nanna Hyldgaard Hansen
Oplev foredraget "Lev for det halve - og få det hele" online i april. Foto: Jesper Voldgaard
en der syr på symaskine
Da bibliotekets mundbindsworkshops blev aflyst, valgte Tine og Susanne fra FabLab i stedet at skyde tre vejledningsvideoer til, hvordan du syr dit eget mundbind.
Et af de arrangementer du kan opleve online, er "Årets børne- og ungdomsbøger", som Anette Øster står for. Foto: Asger Simonsen
Den tilbagevendende og landsdækkende videnskabsfestival "Forskningens Døgn" foregår i år online. Der byder biblioteket ind med et spændende foredrag formidlet af forsker Vedran Sekara.
stemningsbillede bøger på et bord
Har du lyst til at snakke litteratur med andre, er Guldborgsund-bibliotekernes online litteraturfællesskab en oplagt mulighed.

Biblioteket tilbyder flere digitale tiltag

16.03.21
Biblioteket tilbyder flere arrangementer online og et spændende digitalt litteraturfællesskab

I sidste uge markerede hele Danmark 1 års dagen for corona-nedlukningen. En noget trist markering, som vi på biblioteket on and off har været en del af. Heldigvis har muligheden for afhentning af reserverede materialer været mulig størstedelen af det forgangne år til stor glæde for bibliotekets lånere.

Flere arrangementer bliver afviklet online

Til gengæld har det undtagen i sommers og først på efteråret ikke rigtig været muligt at afholde særlig mange af bibliotekets planlagte arrangementer. Det har fået biblioteket til at tænke anderledes og i 2021 er et udvalg af bibliotekets arrangementer blevet afholdt online – og flere er på vej.

”Vi har været udfordret på afholdelsen af vores arrangementer og har måttet flytte rigtig mange af dem. Samtidig har vi bedt personalet om at tænke ud af boksen og spurgt til, hvad der fx giver mening at afholde online og så har de arbejdet videre ud fra det”, fortæller assisterende leder af biblioteket, Sonja Christina Rasmussen.

Workshops som vejledningsvideoer

Det er nemlig ikke alt, der giver mening at afholde som et online arrangement, men sagtens kan have en online berettigelse med en anderledes form for online formidling. Fx har Tine Myssen og Susanne Hankel fra FabLab aflyst deres mundbindsworkshops og i stedet lavet tre vejledningsvideoer til, hvordan man syr sit eget mundbind.

Videoerne ligger på her på hjemmesiden, så enhver kan tilgå dem, hvis man skulle have mod på at prøve kræfter med håndarbejde. 

Se de tre videoer

Fire online arrangementer til april

Flere af vores biblioteksformidlere har set netop onlineformidlingen som en mulighed og i april skruer biblioteket derfor op for online arrangementerne og har pt. fire forskellige af slagsen klar.

Fokus på børne- og ungdomslitteratur

Fx kan du, der interesserer dig for børne- og ungdomslitteratur, få masser af inspiration til ny læsning af Anette Øster, som i flere år har arbejdet med børne- og ungdomslitteratur, både på Center for Børnelitteratur og i forlagsbranchen.

Læs mere om Anette Østers foredrag og book billet

Tips til hvordan du skruer ned for forbruget

Du kan også få tips til, hvordan du sætter dit forbrug ned, når forfatter Nanna Hyldgaard Hansen, der har skrevet bestselleren Lev for det halve – og få familieliv, forbrug og arbejde i balance, giver gode råd til, hvordan du skruer ned for dagligdagens forbrug, lever klimabevidst og får mere tid til det vigtige.

Læs mere om foredraget Lev for det halve - og få det hele og book billet

Derudover sætter bibliotekar Susanne Hankel fokus på Bob Dylan i Rocklytteklubben, som de sidste mange gange er foregået online.

Læs mere om Rocklytteklubben

Bliv klogere på algoritmer - også for skoleklasser

Sidst men ikke mindst kan du blive klogere på algoritmerne, der mere eller mindre styrer vores online liv om vi vil det eller ej, når biblioteket er vært for online foredraget Hvordan påvirker algoritmer vores samfund?

Foredraget er en del af den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn og henvender sig til både voksne og unge – herunder også skoleklasser fra 7. klassetrin og op.

Læs mere om arrangementet, som er den del af Forskningens Døgn

Online litteraturfællesskab

Fire af bibliotekets bibliotekarer har taget et helt andet online initiativ; et online litteraturfællesskab i form af en lukket gruppe på Facebook. Gruppen, som hedder Guldborgsund-bibliotekernes litteraturfællesskab så dagens lys 1. marts og tæller her 14 dage senere allerede 71 medlemmer.

Samlingspunkt for læseglade brugere

Gruppen, der varetages af bibliotekarerne Nicolai Gren Hagelskjær, Dorte Tissot, Lene Hedengran og Peter-Clement Elmhøj Woetmann, er lokalt forankret og målet er at samle en masse læseglade brugere, der har lyst til at snakke litteratur med hinanden på kryds og tværs.

Melder man sig ind i gruppen, vil man også allerede nu opleve, at der er godt gang i den litterære snak både bruger til bibliotekar og bruger til bruger.

Besøg gruppen på Facebook og anmod om medlemsskab

Ja, mulighederne online er utallige og vi gør på biblioteket fortsat vores bedste for at formidle viden og læring og give inspiration – også i en tid, hvor det kræver, at man tænker ud af boksen.