Vælgere bag forhæng
Tre mennesker, der holder møde og arbejder
På Guldborgsund-bibliotekerne består arbejdsgruppen af Anders Peetz-Schou Nielsen, Anders Michael Helms og Pia Gunilla Park, der sammen med de andre aktører arbejder intensivt på arrangementet.
Tuborgfondets logo

Lokale førstegangsvælgere inviteres til et anderledes demokratimøde

19.08.21
Der er plads til 400 unge vælgere til "Mit første demokratimøde", hvor studerende fra hele Lolland og Falster får mulighed for at fortælle lokale politikere om, hvad der er vigtigt for dem i fremtiden.

2021 er valgår. Til november skal vi alle til valgurnerne. Heriblandt tusindvis af unge mennesker, der – måske for allerførste gang – skal sætte deres kryds til kommunevalget, og dermed gøre deres indflydelse på demokratiet gældende. Men hvordan sikrer vi, at de unge engagerer sig i politik, i demokratiet og gør brug af deres stemme?

Utraditionelt, lokalt vælgermøde

Lolland-Falster Lovestorm har sammen med Guldborgsund-bibliotekerne, LollandBibliotekerne, Guldborgsund Ungdomsråd og nyhedsmediet Seismo taget initiativ til et utraditionelt vælgermøde, der skal give de unge lysten til at engagere sig.

De fem aktører mener, at vejen frem er en dialog – vælger og politiker imellem – hvor samtalen starter hos vælgerne med udgangspunkt i, hvad der fylder hos dem, mens politikerne lytter.

De unge i fokus

”Ideen med arrangementet er at bringe de unge i fokus, og give dem muligheden for at fortælle de politikere, der stiller op til kommunalvalget i deres kommune, hvilke drømme og udfordringer, de oplever som ung på Lolland-Falster. Det er med andre ord de unge, der sætter dagsordenen ud fra udvalgte temaer, og politikerne der får muligheden for at lytte til deres yngste vælgere”, fortæller Kirsten Sydendal fra Lolland-Falster Lovestorm.

Temaer for dagen er klar

Det er netop de unge selv, der via Guldborgsund Ungdomsråd har været med til at udvælge temaerne for dagen, som kommer til at omhandle transport, klima, mødesteder, kommunikation samt ensomhed og social psykiatri.

Studerende og politikere er inviteret

Invitationer til demokratimødet, der er støttet af Tuborgfondet, er allerede sendt af sted til samtlige ungdomsuddannelser i både Lolland og Guldborgsund kommune og alle aktører i projektet håber på stor opbakning – også fra lokalpolitikerne, der også har modtaget en invitation til mødet.

Håber på lokal opbakning

”Vi håber, at underviserne og lokalpolitikerne vil prioritere at deltage i arrangementet og støtte op om initiativet. Demokratiet er en så vital del af vores samfund og som demokratisk institution med folkeoplysning som kerneopgave, er det for os biblioteker derfor vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at engagere vores nye vælgere”, fortæller Pia Gunilla Park fra Guldborgsund-bibliotekerne, som er en af tovholderne på arrangementet.

Afholdes på Engestofte Gods

”Mit første demokratimøde” finder sted på Engestofte Gods i Maribo onsdag den 3. november og livestreames til ungdomsuddannelser i hele landet. Foruden debatten, som er bygget op af videoer med udsagn fra unge vælgere ud fra de fem temaer, byder arrangementet på underholdning og frokost.

Mulighed for transport til og fra arrangementet

Deltagerne fra ungdomsuddannelserne har desuden mulighed for at blive transporteret til og fra arrangementet, da der bliver stillet busser til rådighed.

Deadline for tilmelding

Har man endnu ikke fået tilmeldt sin klasse, er der sidste frist for tilmelding onsdag den 1. september via linket i invitationen.