en lækker kop kaffe med en kuglepen og notesblok liggende ved siden af

Bogcafé 2021

02.11.21
Få inspiration fra Guldborgsund-bibliotekernes egne bibliotekarers anbefalinger fra dette års bogcaféer!

Nåede du ikke forbi en af vores mange bogcafeer? Så fortvivl ej, du kan stadig få vores bibliotekarers allerbedste anbefalinger, som blev præsenteret på årets bogcafeer. 

Bibliotekar Lene anbefaler

I mine titler fra 2020/2021 er der mange følelser. Det er derfor primært bøger, hvor man kommer helt ind bag følelsesregisteret.

Man kan både mærke – og for det meste også forstå – hvorfor bøgernes personer handler, som de gør i livets udfordringer.

Man både mærker og forstår søskendejalousien, forelskelsen, spændingen – og det bliver siddende efter bøgerne er læst færdig.

Det er bøger der primært huskes via følelsesregisteret.

En af mine bedste læseoplevelser fra 2020 er norske Auberts bog, der prikker til alle de forbudte følelser.

Russells bog tricker en som læser, da man selv må finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert.

Bibliotekar Dorte anbefaler

Jeg læser en bred vifte af nyere dansk og udenlandsk litteratur.

Klassiske udviklingsfortællinger

Hvis du kan lide klassiske udviklingsfortællinger, så kan jeg anbefale ’Vårnat’ af Tarjei Vesaas eller ’Mødrenes gade’ af Kristin Marja Baldursdottir, der begge har et ungt menneske i centrum og foregår i henholdsvis 1950’ernes Norge og 1960’ernes Reykjavik.

Storbyfortællinger

Det blev også til to amerikanske romaner; den ene er et psykologisk studie i en families sammenbrud og den anden sætter ansigt på det flygtende menneske, da hovedpersonen forfølges af de mexicanske narkokarteller.

Psykologiske romaner

Hvis du kan lide at læse psykologiske romaner, der har vægt på relationer mellem familiemedlemmer, så er ’Alt det jeg aldrig fortalte dig’ af Celeste Ng et fantastisk bekendtskab og er du mere til samfundskritiske romaner, så må du ikke gå glip af Jeanine Cummins’ ’Jordens salt’, der handler om en kvindes flugt fra de mexicanske narkokarteller.

Bibliotekar Nicolai anbefaler

Jeg læser og beskæftiger mig primært med dansk og nordisk litteratur. Jeg elsker det skæve, det smalle, det der får mig til at tænkte over livet, det der får mig til at grine, og det der viser mig andre sider af tilværelsen. Jeg elsker den litteratur, der tør at skille sig ud og ikke være som alt det andet.

Fra det smertelige til det uhyggelige til det hæsblæsende

Til denne omgang af bogcaféer har jeg valgt fem meget forskellige værker; den smertefulde fortælling om at gå konkurs med et landbrug i form af ”Dead man walking”, proto-krimien ”Jernvognen” til krimifanen der har lyst til gå et skridt tilbage i tiden og ”Vi er fem” en hæsblæsende og moderne Frankenstein-fortælling der udspiller sig i en lille norsk bygd.

Det hyggelige og det gakkede

De sidste to bøger jeg har valgt er digtsamlingen ”Omveje” af den fornyligt afdøde Eske K. Mathiessen, en mere lun og hyggelig samling digte skal man vist lede længe efter. Til sidst skal vi genbesøge et corona-nedlukket København, i form af Harald Voetmanns gakkede H.C. Andersen fortælling.

Bibliotekar Peter-Clement anbefaler

Jeg er sådan en læser, der altid er nysgerrig på at støde på noget nyt. Alt det jeg ikke kender, det vil jeg vide hvad er. Jeg elsker når sproget springer lige ud i hjernens teater, når ord lyder og smager af noget. Men også når jeg mærker at den bog jeg sidder med dirrer af nødvendighed, af at stå et skrøbeligt sted. Det er sådan noget, der får mig til at tænke over, hvad det er for et liv vi lever.Til årets bogcafé har jeg valgt bøger fra nær og fjern.

Kunsten af miste, kunsten at lære hvem man selv er

Niels Erlings fine debut ’Til min far’ tager fat lige dér, hvor det gør allermest ondt. At miste sine forældre, er noget vi næsten alle oplever på et eller andet tidspunkt i livet. Niels Erling skriver kort, kærligt og med lune om at miste sin far.

I den lille spinkle samling prosadigte ’Hvid’ af Han Kang, møder vi et menneskes sansninger af verden, så man selv får lyst til at sanse den. I Gertrude Steins lille samling tekster ’Kun koncentreret om min kones ko’ får du kærlighedserklæringer serveret på en måde du aldrig har fået dem før.

Hvem vi er når vi læser i en bog

Nazismens historie er ikke noget vi sådan for alvor taler om i dag. Men i den islandske forfatters Sjóns roman ’Korngult hår, grå øjne’ møder vi en almindelig drengs vej ind i nazismen. Det er tankevækkende og lavet på en meget rafineret måde.

Det er Sidsel Falsig Pedersens kontorbureaukrati-roman også ’Svaret kommer med posten’ og så ved vi næsten allerede hvad der venter os, når man kommer ind i den labyrint, der er arbejdspladsernes labyrint.

Et andet sted at finde ud af, hvem vi er eller hvem vi ikke er, er i Yoko Tawadas forunderlige roman ’Udsendingen’ om et japansk samfund ramt af atomulykke, hvor de gamle holder sig friske og de unge sygner hen, hvor naturen er i tilbagegang og landet lukker sig om sig selv.

Ingrid anbefaler

Jeg læser meget bredt og holder af både gode danske og udenlandske romaner.

Mine anbefalinger til årets bogcafeer er en blandet buket af biografiske og historiske romaner, en kollektivroman, en digtsamling og en lille magisk roman.

Historiske og biografiske romaner

Fælles for de historiske romaner er, at de alle har en biografisk baggrund og at de alle foregår i nogle mørke perioder i Verdenshistorien. Jeg vil fremhæve   Natalia Ginzburgs roman ”Familieleksikon. Den er en fin, humoristisk og fabulerende roman om forfatterens barndom i mellemkrigstidens Italien, hvor familiehistorien vægter højest.

De finurlige bøger

De to andre bøger jeg vil fremhæve er ”Perlebryggeriet” af den norske forfatter og musiker Jenny Hval. Hun fører os ind i et magisk univers i en fiktiv by i Australien, hvor hovedpersonen skal studerer biologi. Hele romanen emmer af dufte, smage, lugte og sansninger, så i stedet for at få et psykologisk portræt, er næsten alle ens sanser mættede, når man har læst den.

Digtsamlingen ”Pralbønner for uimodståelige” skrevet af Hanne Jul Jakobsen, er en sjov, satirisk og fin lille samling af digte, der tager udgangspunkt i vores hverdag.

Digtene handler om livets absurditeter og småligheder. Den kan læses af alle og er en fin lille vitaminindsprøjtning.

Tags