Portrætbillede af smilende Ole Clifford

Hvad læser forfatter Ole Clifford?

18.02.21
Vi har spurgt et udvalg af forfattere om, hvad de læser under nedlukningen. I den kommende tid kan du derfor møde indtil flere forfattere der fortæller, hvad netop de læser i denne tid, hvor coronaen holder os hjemme.

Forfatter Ole Clifford fortæller:

"Som forfatter er jeg vant til at arbejde i relativ isolation – endog i længere perioder. For nogle af os er ’aleneheden’ ligefrem en betingelse for at opnå den fordybelse og koncentration, der er nødvendig i den kreative proces. I begyndelsen betød Covid-19 derfor ikke den store omvæltning i det daglige. Hvad jeg ikke indså, var, at der i selv et isoleret forfatterliv indgår adspredelse og ’forstyrrelser’, der forekommer så overfladiske, at de ikke registreres på bevidst niveau. Som bekendt indser vi sjældent værdien, af det vi har, før det tages fra os. Men når de små forandringer i dagligdagen kombineres med lige så små og uindfriede længsler og håb tilstrækkelig længe, indvirker det i snigende grad på humør og skabertrang.

I mit tilfælde skete forandringsprocessen så gradvist, at det først var ved årsskiftet, at jeg forstod, at jeg levede på en helt anden præmis end før Coronakrisen. Mit årlige vinterskriveophold i Sydspanien, som jeg normalt glæder mig helt vanvittigt til, blev aflyst sidste år og igen her i 2021 og bliver det formentlig også i 2022. Bliver livet mon nogensinde det samme?

Situationen har dog også positive sider.

Planetens ve og vel står endnu tydeligere i bevidstheden, nu hvor vi kan se et reduceret Co2 niveau, mindre smog og forurening. Vi lærer at værdsætte hvad vi har, ikke mindst at Danmark er et vidunderligt ferieland. Mine læseoplevelser i denne periode står skarpere, og på toppen af listen er to usædvanligt fremragende bøger:

Himlens fange

Den ene er skrevet af Carlo Ruiz Safón (som desværre døde i 2020, blot 55 år gammel) og hedder ’Himlens Fange’.

Handlingen foregår i 1950’ernes Barcelona og er en af fire romaner i en tetralogi, hvis overtitel er 'De Glemte Bøgers Kirkegård'. Det er oplevelsesrig og interessant læsning med et stænk af magisk realisme i efterveerne af den spanske borgerkrig med de spændinger og grusomheder som diktatorstyret under Franco medførte for store dele af civilbefolkningen. Sprog og stemning er perfekt afstemt, og beviser Carlo Ruiz Safóns mesterlige skrivetalent, som vi beklageligvis herefter må være foruden.

Et forjættet land

Den anden er – overraskende nok – lige så mesterligt skrevet af selveste Barack Obama – USA’s tidligere præsident, og hedder ’Et forjættet land’ (A promised land).

Jeg valgte at læse den på originalsproget, fordi jeg ønskede alle de sproglige nuancer fra forfatterens egen udtryksform med i oplevelsen. Ikke alene er den fremragende skrevet, visse steder oven i købet poetisk smuk. Det føles som om, man sidder sammen med ’onkel Obama’, som betror os alt om, hvordan det er, at være ’black’ og samtidig føre valgkamp i USA, for senere at afsløre hvordan præsidentembedet opfattes indefra. Ekstremt interessant, ekstremt velskrevet og en ordentlig én på opleveren. Samtidig er det en sand historie om, hvor opslidende det er, at være leder af verdens (i hvert fald dengang) førende supermagt. Et MUST READ for alle, selv de der bare er perifert interesseret i hvorfor den politiske verden er, som den er i dag.

Jeg glæder mig til den dag Obama udgiver sin første fiktive spændingsroman – hvis det da nogensinde sker. Nu har han i hvert fald lovning på den første forudbestilling af bogen".

Du kan læse mere om de enkelte bøger og reservere dem hos os forneden:

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

A promised land

Af Barack Obama (2020)
Barack Obama tells the story of his improbable odyssey from young man searching for his identity to leader of the fre...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Et forjættet land

Af Barack Obama (2020)
Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama giver et indblik i sine år som præsident og deler sine tanker om USA...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Himlens fange

Af Carlos Ruiz Zafón (2012)
Daniel Sempere arbejder i sin fars antikvariat i 1950'ernes Barcelona. En dag køber en mærkelig mand en dyr førs...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Men størst er : spændingsroman

Af Ole Clifford (2019)
Vi følger Hans og Ingeborg i tiden lige inden 2. verdenskrig bryder ud
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Kramnitze mysteriet : et "true crime" drama baseret på virkelige hændelser

Af Ole Clifford (2019)
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Katharerne : spændingsroman

Af Ole Clifford (2015)
Viktor er på rekonvalescens i Sydfrankrig, hvor han bliver introduceret til historien om Vatikanets folkemord på kath...
Læs mere