Anders står med bogen Klara & Solen i hånden

Sci-fi Fredagsanbefalingen: Klara og Solen

15.09.21
I anledningen af Guldborgsund-bibliotekernes Sci-Fi temamåned har jeg valgt Kazuo Ishiguros roman, ”Klara og Solen” som min fredagsanbefaling.

Kazuo Ishiguro, som modtog Nobelprisen i litteratur i 2017, er måske mest kendt for ”The Remains of the Day/Resten af Dagen”. Kazuo Ishiguro har med Klara og Solen præsteret en funklende juvel af en roman, der bedre end nogen anden jeg har læst, som formår at ramme den underspillede og subtile fremtidsdystopi perfekt.

Den menneskelignende robot Klara

Bogen følger den menneskelignende robot Klara, der bliver købt som ”Kunstig Ven” til den alvorligt syge unge pige Josie. Klara er udstyret med helt utrolige observationsevner, men ved så godt som intet om verden og samfundet omkring hende. Alligevel lader Ishiguro hele romanen udspille udelukkende fra Klaras synsvinkel, hvilket giver læseren en helt unik historie, fortalt på en måde jeg aldrig har set gjort bedre. Som læser bliver man igennem Klaras observationer og indtryk blandt andet vidne til hvordan mytologi og religion kan opstå nærmest spontant i en kunstig intelligens, samt hvordan den menneskelige natur, og det der egentlig udgør et menneskes identitet også kan opfattes.

Læseoplevelse helt i særklasse

Kombineret med Ishiguros nærmest poetiske brug af sproget, så giver denne enestående indgangsvinkel til historien, og den underspillede, men stadig gennemført komplette verden, som han bygger op en læseoplevelse helt i særklasse, der ikke kan anbefales stærkt nok.

Når du efter at have læst Klara og Solen, så har fået lyst til at læse mere af samme forfatter så kan du finde et udvalg af Ishiguros fremragende bøger forneden:

Materialer