Ingrid anbefaler "De røde sirener"
Til bogmessen i Bellacentret i år, kom jeg tilfældigt ind i et auditorium, hvor en engelsksproget forfatter blev interviewet. Det var den ukrainskfødte journalist og forfatter Victoria Belim.
Victoria Belim er forfatter, journalist og oversætter af persisk poesi og fiktion. Hun er født i Ukraine, opvokset i USA og bor og arbejder nu i Belgien. Hun taler 20 sprog, heriblandt kinesisk, japansk og indonesisk. Hun har en klumme i The Financial Times, hvor hun skriver om parfumer og dufte, og hun skriver også om kultur i The New York Times Magazine, Elle, Red Magazine og Marie Claire.
I 2022 debuterede hun som forfatter til romanen “De Røde Sirener”
En rejse tilbage i tiden for at finde sandheden
Det er en familiehistorie, hvor vi følger en ukrainsk familie i 3 generationer. Victoria, der ellers har haft et tæt forhold til sin onkel Vladimir, der er bosat i Tel Aviv. De kommer op at skændes om Ruslands påvirkning af Ukraine. Han er prorussisk og tilhænger af Putins illegale annektering af Krim. Victoria er ikke enig. Hun tager i 2014 tilbage til Ukraine for at undersøge sin familiehistorie, som bl.a. handler om sin bedstemors onkels forsvinding og andre familiehemmeligheder.
Vi hører om et land der i mange år har været under russisk og sovjetisk styre. Familier, der er splittede mellem antipati og sympati for russerne, og hvordan det er at leve med krig og fattigdom. Victoria bor hos sin bedstemor, Valentyna, en pensioneret lærerinde, som bor i sit lille hvide hus udenfor Poltava.
Valentynas fortællinger og onklen Nykodym
Valentyna fortæller mange historier om oldeforældre, grandonkler og grandtanter, der blev dræbt eller ikke blev dræbt, og som troede eller ikke troede på systemet, og som på skift blev straffet eller fik lov at være i fred, uden at man nogensinde forstod hvorfor. Men onklen Nykodym har Valentyna svært ved at tale om.
Victoria beslutter sig for at finde ud af, hvad der er sket med onklen, og besøger landsbyer, hvor de ældste beboere vagt kan huske en mand ved navn Nykodym.
Først da hun får adgang til det hemmelige politis arkiv i Poltava, finder hun ud af, hvad der er sket med onklen under de store udrensninger i 1937.
Det er en fin og sansemættet roman, hvor læseren får indblik i et Ukraine, præget af mange års underkastelse af Rusland, og den splittelse, der også er blandt indbyggerne i landet.