Knud Heller

Den lokale forsker Knud Heller trak fulde huse

Den lokaler forsker Knud Heller trak fulde huse

Den lokale forsker Knud Heller trak fulde huse med fortælling om forskning med varaner

Bibliotekets Aktivitetsrum var helt fyldt op af interesserede gæster, der lyttede til den lokale, pensionerede biolog og forsker Knud Hellers spændende fortællinger fra sit lange forskerliv med mus og varaner.

Hans viden fra studiet med mus i forhold til dominans, stress og adfærd kunne han bruge, da han i slutningen af 1980’erne rejste til en øde i det Sydkinesiske Øhav sammen med en af sine studerende for at studere asiatiske båndvaraner i forhold til de samme emner. Båndvaraner er lige så store som mennesker og har levet i 110 mio. år.

Knud fortalte, at varaner har et tredje øje siddende ovenpå hovedet, så man kan komme igennem til koglekirtlen i hjernen, hvor stoffet melatonin udskilles fra, når det bliver helt mørkt. Det kan man ikke hos mennesker og mus, idet koglekirtlen sidder helt inde i hjernen. Melatonin hæmmer serotonin. Har man for lidt serotonin kan man blive depressiv. Knud forsøgte at dække varanernes tredje øje til for at se, hvad der skete, når man forandrede deres døgnrytme i forhold til stress.

Foruden sine forsøg fortalte Knud også om, hvordan det var at bo på en øde ø med selvbygget køkken på stranden, om at bo i et lille telt på stranden og nærkontakt med både skorpion, fugleedderkop og havslange!

Tusind tak til Knud for et oplysende foredrag og til alle jer, der mødte op.