Dorte står med bogen "Brænd alle mine breve"

Dorte anbefaler "Brænd alle mine breve"

10.02.23
Dorte har fredagsanbefaling klar i form af "brænd alle mine breve" af Alex Schulman

Dyb vrede

Bogens fortæller - forfatteren Alex - bærer på en dyv vrede, som efterhånden går ud over hans familieliv og relationer til andre. En dag opdager han, at hans datter er bange for ham, og hans kone siger direkte, at hun snart ikke kan mere. 

Men hvor stammer den vrede fra? Sammen med en terapeut afdækker Alex nogle mønstre i sin mors dysfunktionelle familie, som har påvirket familien i generationer. Pilen peger på morfar Sven Stolpe, og Alex kaster sig over arbejedet med at afdække familiens hemmeligheder.

Mormor og Morfar

I 1932 tilbringer hans mormor og morfar nogle uger på Signtunastiftelsen, hvor Sven arbejder på et teaterstykke. Mormor Karin møder her den lidt yngre forfatter Oluf Lagercrantz, som hun forelsker sig i. Sven er kontrollerende, patriarkalsk og mistænksom, mens Karin føjer sig og forsøger at rette ind. Men kærligheden og  forelskelsen kan hun ikke ignorere.

En weekend i 1988 besøger Alex som dreng sin mormor og morfar. Han finder nogle breve bagerst i mormors skab, som han tager med sig ind i stuen, hvor morfar ser dem. Ud fra breve, dagbøger og de to forfatteres romaner stykker Alex begivenhederne sammen, og tegner et billede af et ulykkeligt ægteskab fuld af tavshed og vrede. Alex forsøger med sin romanat give sin mormor en stemme, som hun aldrig fik, da hun stadig levede. 

Krøb ind under huden

Det er en tragisk og lykkelig, men meget velfortalt kærlighedshistorie, der totalt krøb ind under huden på mig. Dramatisk og medrivende, og selv om man jele tiden ved, at det ikke kommer til at ende godt, så håber man alligevel. 

Om forfatteren

Alex Schulman er svensk født og født i 1974. Han har tidligere skrevet romaner med afsæt i selvbiografisk stof bl.a. "Glem mig", der kom på dansk i 2021 og handler om forholdet til en alkoholiseret mor. 23. februar udkommer hans nye roman"Station Malma" på dansk, så der er noget at glæde sig til!

 

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Brænd alle mine breve

Af Alex Schulman (2022)
Alex Schulman dykker ned i sin familiehistorie for at finde årsagerne til sit eget mørke og sin vrede og fortæller om...
Læs mere
Alex Schulman: Glem mig
GennemseGennemse
  • Bog

Glem mig

Af Alex Schulman (2021)
Selvbiografisk roman om en mors alkoholisme og sønnernes medafhængighed. Smertefulde glimt fra barndommen kombineres ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Malma station : roman

Af Alex Schulman (2023)
Fem mennesker er på en togrejse fra Stockholm til Malma station: En far med sin lille datter, et ægtepar med noget på...
Læs mere