Dorte anbefaler Cormac McCarthy

25.08.23
Dorte zoomer ind på "passageren" og "Stella Maris" af Cormac McCarthy

Cormac McCarthys sidste to værker har flotte forsider og et skær af mystik over sig. Forfatteren har ikke udgivet noget de sidste 15 år, - og så kommer disse to bøger, der på raffineret vis kommenterer hinanden, med ganske få ugers mellemrum.

Passageren

Romanerne handler om et søskendepar Bobby og Alicia. I ‘Passageren’ følger vi Bobby Western, der som bjærgningsdykker er taget ud for at undersøge et mindre fly, som er styrtet i havet. Men flyet viser sig at have ligget i havet et stykke tid, og både den sorte boks og en af passagererne mangler. Bobby finder det hele ret mistænkeligt og forsøger dagen efter uden held at finde ud af hvad der er sket. Men det skulle han aldrig have gjort, for herefter opsøges og forfølges han af et par mænd i jakkesæt, hans pas spærres, hans formue indefryses, og bilen konfiskeres. Nogen er ude efter ham.

Det lyder måske som en traditionel spændingsroman, men det er det ikke. Meget hurtigt bevæger romanen sig ud af et kafkask spor, hvor Bobby forgæves forsøger at finde ud af, hvorfor han bliver forfulgt. Han sørger sideløbende over sine tabte venskaber og over sin lillesøster Alicia, der begik selvmord for ti år siden. Bobby fører lange komplicerede samtaler med sine venner og en privatdetektiv. Bogen brydes op af afsnit, der fortæller om Alicias oplevelser ti år tidligere i tiden op til hendes selvmord. Alicia, der er superintelligent og studerer matematik på højt niveau, plages af “Drengen” og hans kumpaner og lader sig indlægge på sindssygehospitalet ‘Stella Maris’.

Stella Maris

Romanen ‘Stella Maris’ foregår i starten af 1970’erne ca. ti år tidligere end ‘Passageren’ og er udformet som en udskrift af Alicias samtaler med psykologen Dr. Cohen. Selv om Alicia i begyndelsen nægter at tale om sin bror, der ligger i koma på et hospital i Spanien, så kommer læseren lidt efter lidt tættere på en forståelse af de to søskende og deres indbyrdes forhold. Der er en del lange indviklede passager i romanen, som nok er mest interessante for matematiknørder og andre naturvidenskabeligt interesserede. Et fint supplement til “Passageren”

Cormac McCarthy, der 89 år gammel døde i juni 2023, har sin helt egen stil og måde at skrive på. På en gang fåmælt som Bobby og talende som Alicia. Han vandt i 2007 Pulitzer-prisen for romanen ‘Vejen’ og regnes for en af sin tids største amerikanske forfattere.

Materialer
Cormac McCarthy: Passageren : roman
GennemseGennemse
  • Bog

Passageren : roman

Af Cormac McCarthy (2023)
Vi er i Mississippi i 1980, hvor dykkeren Bobby Western skal undersøge et forulykket fly. Noget er helt galt, og såve...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Stella Maris : roman

Af Cormac McCarthy (2023)
Vi er i Wisconsin i 1972, hvor den intelligente unge matematiker Alicia Western lader sig indlægge på hospitalet. Det...
Læs mere