Susanne holder bogen "Dit fravær er mærke"

Susanne anbefaler "Dit fravær er mørke"

30.09.22
Susanne zoomer i denne fredagsanbefaling ind på den islandske forfatter Jón Kalman Stefánsson

Jeg er vild med nordisk litteratur. Især de findske og islandske forfattere, som ligesom ikke følger nogle regler og som er lidt anarkistiske i deres tilgang til litteraturen. 

Når bogen samtidig har lidt magisk realisme og balancerer på kanten af det overnaturlige, så er jeg solgt.

Denne fredagsanbefaling går til Jón Kalman Stefánssons "Dit fravær er mørke", som er fra 2020, men først udkom på dansk i år.

Vågner i en fremmed kirke

Omdrejningspunktet er fortælleren, som vågner op i en fremmed kirke, et sted i det nordvestlige Island. Han lider af hukommelsestab og ved derfor ikke hvem han er, eller hvorfor han sidder i kirken. Herfra begynder en længere rejse, hvor han forsøger at finde sig selv og sin historie. Han får hjælp af en mystisk mand, som bliver hans ledsager, og som måske er buschauffør, måske præst eller måske er han djævelen selv.

På hans tur rundt i det lille samfund møder han overalt mennesker, som kender ham, men som han ikke kender. Han har en evne til at få dem til at fortælle om stedet, indbyggerne, deres familiehistorie og liv. På denne måde begynder han langsom at samle brudstykker, der kan give ham et billede af sit eget liv. 

Det er en sært fængende fortælling, som foregår på flere planer. 

Jeg har ikke læst andet af Jón Kalman Stefánsson, men det kommer jeg helt sikkert til at gøre. Dette er den bedste bog, som jeg har læst i år, og jeg giver den min varmeste anbefaling. 

 

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Dit fravær er mørke

Af Jón Kalman Stefánsson (2022)
Islandsk familiesaga, hvor fortid og nutid væves sammen af en fortæller med hukommelsestab. For læsere af islandsk li...
Læs mere