Tine anbefaler Oplyst

Tine anbefaler "Oplyst" af Tara Westover

24.03.23
Tara Westover har skrevet en erindringsroman om sin barndom og opvækst i en troende mormonsk familie

Tara Westover har skrevet en erindringsroman om sin barndom og opvækst i en familie, hvor hun er en del af en søskendeflok på syv. Forældrene er stærkt troende mormoner og opdrager deres børneflok på en måde, som i den grad er præget af især faderens modstand mod al offentlig indblanding. 

Fx har flere af børnene ingen fødselsattest, og ved end ikke hvornår deres rigtige fødselsdag er. Familien tager aldrig til lægen eller på hospitalet ( selvom de helt klart burde flere gange i løbet af bogen) eller sender børnene i skole, men i stedet bliver de hjemmeundervist af moren, da forældrene mener, at det er bedre for børnene. 

Men Tara ønsker at lære samfundet udenfor familien at kende. Hun ønsker at uddanne sig, og se verden fra et andet synspunkt end det hun har oplevet som barn. Så i en alder af 17 år går Tara imod sine forældres ønske og barske opdragelse og søger ind på college. 

Det betyder også, at hun delvis må bryde med sin familie og må forholde sig til den sorg og smerte, som det resulterer i.

Hun er ikke den eneste af børnene, der bryder ud; også to af brødrene forlader familien for at uddanne sig. Tara Westover fortæller sin historie på en meget fin og rørende måde. Og på trods af den hårde opvækst og de barske forhold, er hun fuld af kærlighed til hele sin familie. Hvilket skinner tydeligt igennem i bogen. 

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Oplyst : erindringsroman

Af Tara Westover (f. 1986) (2019)
Erindringsroman. Tara vokser op i Buck's Peak, Idaho, med fanatisk religiøse forældre og en voldelig bror. Da hu...
Læs mere