Vibekes fredagsanbefaling

23.01.23
Vibeke har #fredagsanbfalingen klar til jer, i form af Gry Jexens "25 kvinder der formede fortiden"

Kvinder fylder ikke ret meget i vores historiebøger. Det vil historiker Gry Jexen ændre på med bogen ”25 kvinder der formede fortiden”, der er skrevet til børn”. Man kan sige, at bogen er en børnevenlig udgave af samme forfatters prisbelønnede bog ”Kvinde kend din historie”. Nu er det nemlig børnenes tur til at lære mere om kvinder fra historien.

Bogen er inddelt i 5 tidsrejser, der begynder i 2000’erne og slutter i 1840’erne og i hver tidsrejse er der kort nævnt historiske begivenheder, der karakteriserer perioden. Der er f.eks. nedslag i året 1953, hvor grundloven blev ændret og der blev indført kvindelig arvefølge i kongehuset og i året 1875, hvor kvinder fik adgang til at læse på universitetet.

Bogen rummer portrætter af 25 betydningsfulde kvinder, der alle på den ene eller den anden måde har gjort en forskel. Der er f.eks. portrætter af Hanne Bech Hansen (den første kvindelige spionchef og politidirektør), Emilie Sannom (Danmarks første stuntkvinde), Nina Bang (Danmarks første kvindelige minister) og Nielsine Nielsen (Danmarks første kvindelige læge).

Gry Jexen håber med bogen at kunne inspirere læseren til at finde nogle nye forbilleder fra fortiden. Bogen er flot illustreret af tegneren Sofie Kampmark og rummer også flere helsides tegneserier.

Det er en flot og vigtig bog, der er med til at skrive kvinderne ind i historien og give dem den plads i historien, de fortjener. Selvom den primære målgruppe er børn i 8-12 års alderen kan den læses af alle.

Du finder bogen lige her 

God weekend og god læselyst

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

25 kvinder der formede fortiden : kend din historie : fra 2000'erne tilbage til 1840'erne

Af Gry Jexen (2022)
Rejs med tilbage i tiden og hør om 25 modige og selvstændige kvinder, som er forbilleder for nutidens kvinder. Fagbog...
Læs mere