Anders P og Anders H fra FabLabteamet afholdt i sidste uge FabLabstermøde. Her fortalte de om muligheden for at blive nøglebruger og lyttede til fablabsternes ideer og ønsker.
Anders P og Anders H fra FabLabteamet afholdt i sidste uge FabLabstermøde. Her fortalte de om muligheden for at blive nøglebruger og lyttede til fablabsternes ideer og ønsker.

Flere selvkørende brugere i FabLab

24.01.20
Flere brugere med egen adgang og endnu mere medindflydelse

Kigger du forbi Hovedbibliotekets 1. sal en mandag eller torsdag eftermiddag, kan du som regel blive mødt af snak af smånørdet karakter, lyde fra maskiner og hjerner der knager.

Disse dage – og udvalgte lørdage – holder FabLab Guldborgsund åbent for alle, der elsker at beskæftige sig med elektronik og design eller som bare har en idé, de gerne vil have ført ud i livet i form af en eller anden artefakt eller dingenot.

Det er dog ikke kun i åbningstiden, at der er brugere i FabLab. Siden efteråret 2018 har lab’et åbnet yderligere op for superbrugere, der har fået adgang til lokalerne og maskinerne på egen hånd. Pt. er der ni superbrugere, som har gennemgået et intensivt forløb med vejledning og vedligeholdelse af maskinerne.

”Det har virkelig været en succes med vores superbrugere. De har hver især taget ejerskab af rummet og passer på det, som var det deres eget. Derudover er der opstået et fællesskab på tværs af brugerne, som netop også var en af intentionerne, da vi åbnede op for ideen om et korps af superbrugere”, fortæller Anders Peetz-Schou Nielsen, der er en del af FabLabteamet og har været med fra opstarten med brugeradgang.

Endnu flere brugere udenfor åbningstiden

Derfor er målsætningen også at få endnu flere brugere med egen adgang til fabrikationslaboratoriet. I den forbindelse har FabLabteamet gentænkt superbrugerideen.

”Vi har valgt at omdøbe superbrugerne til nøglebrugere. Det udelukkende for at skabe mere sammenhørighed blandt de brugere, der selv har adgang til lab’et og dem, der blot benytter lab’et i åbningstiden. Det kræver fremover også færre færdigheder at blive nøglebruger. Fx skulle superbrugerne i sin tid kunne vedligeholde de maskiner, de var superbrugere på – nu skal nye nøglebrugere blot deltage i en rundvisning og bestå en teoriprøve og praktisk prøve”, fortæller Anders.

Teoriprøve og praktisk prøve

På rundvisningen modtager brugerne det meste af den information, de skal bruge til prøven. Teoriprøven er en multiple-choice test, mens den praktiske prøve går ud på at fabrikere sit eget navneskilt uden hjælp fra personalet eller andre brugere.

Klarer man prøverne, kan man kalde sig nøglebruger og får tildelt sin egen nøglebrik med adgang til FabLab, som netop har udvidet brugertiden til hele bibliotekets ubetjente åbningstid fra kl. 7.00 til 22.00.

Rundvisning og teoriprøve vil blive afholdt fast den første torsdag i hver måned med opstart torsdag den 6. februar, hvor man er velkommen til at komme forbi og deltage.

Mere medindflydelse

I forbindelse med gentænkningen indbød FabLabteamet alle deres brugere til et FabLabstermøde i sidste uge. Her blev der foruden den nye nøgleordning også drøftet mulighederne for meget mere medindflydelse.

”Vi vil jo rigtig gerne have at vores brugere føler endnu mere ejerskab over lokalerne. Derfor bad vi brugerne om at komme med deres ideer til forbedringer og projekter på mødet og dem var der masser af blandt brugerne”, fortæller Anders.

Fælles gruppeprojekter

Blandt andet blev det besluttet, at der i det nye år skal arbejdes med store, fælles gruppeprojekter, hvor det første bliver en udstilling i biblioteksrummet der viser, hvad FabLab er og kan. Til det formål er der nu oprettet en ny projektgruppe, hvor alle der gerne vil deltage, er velkommen.

Andre forslag fra brugerne var ”månedens projekt” i Facebookgruppen, undervisning i C++, skabe til brugerne hvor de kan opbevare deres projekter og en plakat med en oversigt over, hvem der kan betjente hvilke maskiner.

Undervisning og FabLabstermøde

Er du blevet nysgerrig på FabLab og de muligheder, der findes i lab’et, så kig forbi i åbningstiden som er mandage kl. 16.00 til 20.00 og torsdage kl. 14.00 til 18.00.

Du kan også deltage i undervisning. Fx har FabLab undervisning i 3D-design i programmet Fusion 360 på mandag den 27. januar kl. 16.00 til 18.30, hvor du kan blive klogere på 3D design.

Læs mere om arrangementet

Torsdag den 30. januar kl. 16.30 til 18.00 er der undervisning for øvede i laserskæreren.

Se flere af FabLabs arrangementer i Facebookgruppen

Næste FabLabstermøde som også er åbent for alle interesserede finder sted i FabLab torsdag den 2. april kl. 18.00 til 19.30.

Læs mere om FabLab