Livligt fællesskab sidder til bords
Fællesskab lytter intenst til speaker
Kokken griller græskar på grillen
Spændende mad
Spændende mad

Danmark spiser sammen

09.11.22
Fælleskab og bæredygtighed var overskriften, da borgere spiste sammen på Stubbekøbing Bibliotek

Biblioteket havde inviteret til fællesspisning i går aftes i Stubbekøbing, hvor kokken Søren Aagard tryllede med spændende fermenterede retter. 

Danmark spiser sammen-ugen

Anledningen var "Danmark spiser sammen"-ugen, hvor målet er at danne nye fællesskaber op at stå i forhold til at være "sammen om verdensmålene"da vi som bibliotek gerne vil bidrage til en bæredygtig udvikling i samarbejde med borgerne. Vores fokusområde er som en start lolkalområdet i Stubbekøbing.

Aftenen bød derfor også på et herligt måltid mad kun bestående af bæredygtige råvarer, veltilberedt af billed-, madkunstner og kok Søren Aagard. Han tryllede på grillen og havde også forberedt noget hjemmefra. Vi smagte bl.a. Miso-smør, røget selleri, baba ganoush, rehydrede gulderødder, selleri med henkogte tomater, hyldebær kapers og hasselnøde-Goma-dressing og græskar og tempeh med BBQ. De fleste retter og ingredienser, havde ingen prøvet at smage før, men de fleste var enige om, at det var helt fantastisk mad med nye sansende smage.

Sammen om verdensmålene

Kira Gilling Hansen fortalte lidt om projektet "Sammen om verdensmål". 32 forskellige biblioteker landet over er med i projektet, som handler om, at vi i fælleskab får stablet forskellige fælleskaber på benene i samarbejde med borgerne og med verdensmålene og med hinanden og bæredygtigheden for øje. Ved at skabe nye fællesskaber omkring det, hvor vi trives godt med hinanden, kan vi sammen gøre en forskel for vores fælles klode og for andre mennesker.

Ved bordene skulle man tale sammen på tværs om ideer til nogle af de fællesskaber, som vi kan arbejde videre med og hele 55 post-its fik vi retur med gode forslag. Bl.a. kreaklub af genbrugsmaterialer, urtesnapsworkshop med sanketure og lav mad af naturens planter. 

Nye oplevelser, stof til eftertanke og en smuk afslutning

En af vores gæster, Birthe var rigtig glad for aftenen og fortalte: "Maden smagte virkelig godt og det gav en helt ny oplevelelse af at få mad på. Aftenen har givet stof til eftertanke, i forhold til selv at tænke bæredygtigt."

Aftenen blev smukt afsluttet ved at alle rejste sig op, og bibliotekar Peter-Clement læste et digt højt af Marianne Larsen, som vores gæster gentog linje for linje med lukkede øjne - en rigtig dejlig måde ikke kun at høre et digt på, men også at opleve det på - i fællesskab!

Vær med næste gang

Den 8. december får vi besøg af Simon Elsborg Nyborg, der er specialist i bæredygtighedspsykologi og her skal vi arbejde videre med de idéer, der er kommet frem - og måske opstår der nye. Arrangementet bliver slået op på vores hjemmeside og Facebook inden længe, og vi håber, at både, de der var med i går og at nye har lyst til at deltage. 

Tusind tak

Tusind tak til alle der deltog og bidrog til at aftnenen blev en kæmpe succes med masser af god energi, spændende idéer og et godt fællesskab.  

Se flere fotos

Du kan se flere fotos på vores Instagram lige her